Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Taşındıktan Durumunda Okul Nakli Nasıl Yapılır?

Taşındıktan Durumunda Okul Nakli Nasıl Yapılır?

Taşınma durumunda öncelikli olarak yaşanacak uygun bir yer ve mesken bakılıyor ancak okul çağındaki çocuk ve gençlerin okulları için de ayrıca bir araştırma yapılması gerekiyor. Çok uzak bir ilçeye ya da başka bir ile taşınırken bu konuda nelere dikkat etmeniz ve nakil işlemlerini nasıl yapacağınızı sizin için anlattık.

Öncelikle çocuğunuzun orta öğretim derecesinde olması ile lise öğrencisi olması arasında temel farklılıklar beliriyor. Bu farklar ise orta öğretim öğrencileri için okul kayıt işleminin adrese bağlı olması, lise öğrencileri için ise okul puanı ve türüne bağlı olarak yapılmasıdır.

Orta Öğretim Öğrencilerinin Nakil Süreci

Ortaokul Öğrencileri_eTaşın

Orta öğretim öğrencilerinin nakil işleminde adres temel alındığı için aslında her şeyden önce taşınacağınız yeri araştırırken okulları da incelemelisiniz. Her okul belli bir ikamet bölgesini kapsayacak şekilde kayıt alımı yapıyor. Bu yüzden seçtiğiniz evin ikametini kabul eden okulları beğenmeme ihtimalini, ancak taşınacağınız ev ile birlikte okulları da araştırarak belirleyebilirsiniz.

Bu karar aşamasından sonra ise taşınmanızın hemen akabinde adres beyanında bulunmanız gereklidir. Eğer konuta taşınan ilk kiracı ya da ev sahibi sizseniz doğrudan nüfus müdürlüğüne giderek adres beyanında bulanabilirsiniz. Bu işlemi e-devlet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Ancak sizden önce yaşayan başka biri varsa onun da gidip artık bahsi geçen adreste ikamet etmediğini bildirmesi gerekiyor.

Adres beyanınızı gerçekleştirdikten sonra ise taşındığınız adresten kayıt kabul eden okulun e- okul sistemine, Merkezi Nüfus İdare Sistemi üzerinden bilgileri aktarabilir ve nüfus cüzdanı ile birlikte okula giderek kayıt yaptırabilirsiniz.

Lise Öğrencilerinin Nakil Süreci

Lise Öğrencileri_eTaşın

Lise nakil işlemlerinde ilk olarak çocuğunuzun liseyi kazanırken aldığı puan üzerinden bir seçim yapmanız ve denk olan okulları belirlemeniz gerekiyor. Puanı tutan okullarda boş kontenjan olması da aynı derecede önemli bir detay oluyor. Eğer okulda kontenjan varsa ve çocuğunuzun puanı da yetiyorsa nakil işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 

Nakil yapmak için belirlenmiş süre de önemli. Eğer aynı türde okullar arasında nakil yaptıracaksanız 11. sınıfın sonuna kadar bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak Anadolu ve Fen Liseleri gibi farklı türde okullar söz konusu ise nakil işlemi 10. sınıfın sonuna kadar gerçekleştirilebiliyor.

Son olarak liseler için de adres bildiriminin gerekliliği şarttır. Tüm bu şartları ve denklikleri sağladığınız takdirde çocuğunuzun okul naklini gerçekleştirebilirsiniz.

Siz bu işlemlerle ilgilenirken taşınma işlemlerinizi eTaşın ile kolaylaştırın! Taşındıktan sonra aile hekimi değişimi hakkındaki yazımızı da incelemeyi unutmayın.

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al