Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?

Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?

Kira stopajı nasıl hesaplanır? Bu soru bir çok kiracının kafasını kurcalayan bir sorudur. Öncelikle stopaj, sözlük anlamıyla ön kesinti manasına gelen Fransızca kökenli bir kelimedir. Kira stopajı ise kiraya verilen bir işyerinin ya da mülkün brüt kira bedelinden yapılan kesintidir. Kira stopajı, kanunlar çerçevesinde ticari gayrimenkullere uygulanan bir tür vergilendirme türüdür. Kira gelirinin gayrimenkul sahibine ulaşmadan önce devlete olan vergisinin ödenmesi işlemidir. Bu sistem sayesinde vergi ödemeleri düzenli ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Kiracı, kira stopajını ödemekle mükelleftir.

Peki Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?

Kira stopajı açısından en çok merak edilen konular içerisinde bunun nasıl hesaplanacağı gelmektedir. Bu işlem genel olarak kira sözleşmesi içerisinde yer alan brüt kira bedeli üzerinden hesaplama yoluyla gerçekleştirilir. Kısaca özetlemek gerekirse brüt kira bedelinin %20’si kira stopajı olarak ödenir. Fakat kira sözleşmesi içinde net olarak kira stopajı belirtilmemesi durumunda, bu işlem hesaplama üzerinden aşağıda verilen örnekteki gibi yapılır;

Belirtilen net kira oranı 1,25 ile çarpılarak ya da 0,80’e bölünerek kolayca brüt kira bedeli hesaplaması yapılabilir. Daha sonra ortaya çıkan brüt kira bedeli üzerinden, %20’si hesaplanması suretiyle kira stopajının ne kadar olduğu bulunur. Kira stopajı nasıl hesaplanır? sorusunun cevabı kısaca bu başlıkta anlatıldığı gibidir.

Kimler Kira Stopajı Vergisinden Muaftır?

Kira stopajı, Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi gelirlerin vergisinin devlete ödenmesidir. 193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre belirtilen bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur ve muaftırlar. Bu maddeye göre muaf tutulan ya da ödeme yükümlülüğü olmayan kişiler şunlardır:

Maaşlarını yurt dışından alan kişiler

Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetli personel

Yıllık beyanname gösterilmesi gereken ödemeleri gerçekleştirecek olan kişiler

İş yeri nitelikli gayrimenkullerin kiraya verilmesi ile mecburi hale gelen vergi yükümlülüğünün yerine getirilmesi için kira stopajı vergisi ödenir. Gayrimenkul sahibi işyeri kirasından kaynaklanan geliri elde etmeden önce devlet tarafından kira stopajı kesilir. Bu şekilde kiracının kira stopajı ödemesi ile gayrimenkul sahibinin vergi ödemesi kolaylaşır ve işlemler aksamadan gerçekleşebilir.

Kira Stopajı Ne Zaman Yatırılır?

Kanunda belirtildiği üzere kiracının, her ay kira stopajını düzenli olarak yatırması gerekmektedir. İş yeri kiracısı, vergi daireleri üzerinden gayrimenkul sahibinin adına kira stopajını yatırır. Gayrimenkul sahibi, kira stopajı vergisinin takibini ve sorgulamasını e-devletteki Adıma Yapılan Kesintiler (Stopaj) sayfasından gerçekleştirebilir. Mutlaka bilinmesi gereken bir diğer husus ise gayrimenkul sahibi, kira stopajını ödemediği takdirde kiracısının tahliyesini isteme hakkına sahiptir.

İşyeri Kiralamada Stopajı Kim Öder?

Bir işyeri kiralaması yapan tüm kiracılar kira stopaj vergisini ödemekle yükümlüdür. Mülk sahibinin kira stopaj vergisi için hiçbir sorumluluğu yoktur. Net kira bedeli 1.000 TL olan kiracının brüt kira bedeli 1.250 TL’dir. Bu tutarın yüzde 20’si olan 250 TL ise stopaj vergisi olarak devlete ödenmelidir.

Dükkan Kira Stopajı Ne Zaman Ödenir?

Ticari gayrimenkullerin üzerinden ödenmesi gereken bir vergi olarak kira stopajı en temel husus olarak ön plandadır. Bu ödeme genel olarak 1 yıl içerisinde Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit üzerinden ödenmektedir. Bu nedenlerden ötürü  kira stopajının Mart ayında beyan edilmesi yükümlülüğü vardır.

İşyeri Kiralamada Stopajı Kim Öder?

Stopaj ticari faaliyetleri için işyeri kiralayan bütün kiracılar kira stopaj vergisini ödemekle yükümlüdür ve istisnaya tabi herhangi bir durum olamaz. Mülk sahibinin kesinlikle kira stopaj vergi ödemesi için hiçbir sorumluluğu yoktur. Genel olarak net kira bedeli 1.000 TL olan kiracının brüt kira bedeli 1.250 TL’dir. Bu tutarın yüzde 20’si olan 250 TL ise stopaj vergisi olarak devlete ödeme yapılır.

Stopaj Hangi Durumlarda Ödenmez?

Kanuni düzenlemelerde belirtilen maddelere göre basit usulde ticari kazanç elde edenler, stopaj ödemek gibi bir yükümlülükleri bulunmaz. Ayrıca, basit usulde vergi mükellefi olanların yanında çalışan personeller, ‘diğer ücretli’ statüsünde olduğundan vergi karnesi alarak sabit tutarda vergi ödemektedir. Bu nedenle bu kişilerden ücretlerinden stopaj kesilmez.

Stopaj İndirimi Nedir?

Stopajın temel amacı, vergi tahsilatının daha güvenli ve düzenli bir şekilde yapılmasını sağlamaktır. Bu yolla devlet vergi maliyetlerini azaltmaktadır. Stopaj vergisi gelir sahibine geçmeden önce kesildiği için, vergi gelirlerinin daha hızlı ödenmesine ve kaçak riskinin azaltılmasına destek sağlar.

eTaşın ekibi olarak sizler için kira stopajı nasıl hesaplanır? sorusuna cevap veren çalışmamızı yaptık. Umarız faydalı olmuştur. eTaşın hizmetlerinden yararlanarak hızlı, güvenilir ve kolayca nakliyat işleminizi tamamlayabilirsiniz, daha fazlası için takipte kalın!

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al