Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Web Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Web Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Online Tapu Randevusu

Gayrimenkullerin sahiplik durumları tapu belgesi ile kayıt altına alınır. Gayrimenkullerin satışı esnasında tapunun da devredilmesi gerekir. Bu işlem her ilde ve ilçelerde bulunan Tapu ve Kadastro Müdürlükleri üzerinden gerçekleştirilir.

Günümüzde toplumsal yaşamın her alanında olduğu gibi, devlet hizmetlerinde de belirgin hale gelen dijitalleşme, bu işlemlerin daha kolay yapılabilmesi için çeşitli olanaklar sunuyor. Daha iyi ve hızlı hizmet alabilmek için, tapu dairesine gitmeden önce web tapu randevusu alınması gerekir. Özellikle büyük şehirlerde oluşabilecek yoğunluğun önüne geçebilmek için devreye sokulan online tapu randevusu olmadan tapu devir işlemi yapılamaz.

Web Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Ev değeri belirlendikten sonra web tapu randevusu almak için iki farklı yöntem bulunur. TKGM web sitesi, randevu almak için başvurulabilecek ilk kanal. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ait olan bu web sitesi üzerinden istenilen il ve ilçede tapu işlemleri için kolayca randevu oluşturulabilir. Sistemde bulunan müsait gün ve saatler dikkate alınarak, birkaç basit adımda randevu alınabilir. Bu yöntem ile randevu oluştururken mülk sahibinin kendi kimlik bilgilerini kullanması gerekir. İlgili mülkün kayıtlı olduğu tapu müdürlüğünün dışında bir şehirde işlem yapmak isteyenler bunu gerçekleştirebilir. Randevular, sistemin ve müdürlüklerin müsaitlik durumuna göre verilir. Kalabalık tapu merkezleri için istenilen gün ve saatte randevu bulunamayabilir. Bu durumda daha ileri tarihler için randevu denemesi yapılmalıdır.

Tapu randevu alma için başvurulabilecek bir diğer yol ise Alo 181 iletişim merkezidir. Aynı merkeze bağlı olan bu hat üzerinden de istenilen il ve ilçede, müsait olan gün ve saatler için tapu randevusu oluşturabilir. Ancak çağrı merkezinde oluşabilecek yoğunluğa bağlı olarak, buradan randevu alma süresi uzayabilir. Web sitesi üzerinden randevu alırken geçerli olan tüm hususlar, çağrı merkezinde de geçerlilik arz eder.

web tapu randevusu nasıl alınır

Web Tapu Randevu İptali Nasıl Yapılır?

Web tapu satış randevu alındıktan sonra satıştan vazgeçilmesi ya da o an için bir aksaklık çıkması durumunda randevunun iptal edilmesi gerekir. Bunun için de randevu alınırken başvurulan kanallar aynı şekilde kullanılabilir. Hem çağrı merkezi üzerinden hem de Alo 181 çağrı merkezinden randevu iptali yapılabilir. TKGM web sitesine girildiği zaman, ana ekranda bulunan “randevu sorgula/iptal et” seçeneği üzerinden randevular görüntülenebilir ve iptal işlemleri gerçekleştirilebilir. Ancak randevu iptali yaparken, 3 defa iptal yapan bir kişinin 3 ay boyunca yeni randevu alamayacağının da bilinmesi gerekir. Diğer randevuların aksamaması ve tapu dairelerinin daha verimli çalışabilmesi için getirilen bu tedbirden dolayı, randevu alırken tarih ve saati seçimine dikkat edilmelidir.

Aynı Günde Kaç Randevu Alınır?

Web tapu e randevu alırken hak kayıplarının önüne geçmek ve daha fazla kişinin bu haktan yararlanabilmesini temin edebilmek için, aynı günde bir kez randevu alınabilir. Birden fazla işlem yapılacağı zaman, her biri için ayrı gün ve saatlere randevu oluşturulması gerekir. Ayrı günlere alındıkları taktirde, bir kişinin alabileceği randevu sayısında sınırlama bulunmaz.

Tapu Randevu İşlemleri Nasıl Yapılır?

Tapu randevu alma işlemleri, çağrı merkezi ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün web sitesi üzerinden birkaç kolay adımda alınabilir. Çağrı merkezinden randevu almak, bekleyen sayısının fazla olması durumunda zorlaşabilir. Ancak web sitesi üzerinden günün her saatinde kolayca randevu alınabilir.

Tapu randevusu alınırken aşağıdaki aşamalar izlenir:

  • TKGM sistemine giriş yapılır ve burada yer alan “randevu al” butonuna tıklanır.
  • Çıkan ekranda kimlik bilgileri doldurulur ve kimlik doğrulama işlemi tamamlanır.
  • Kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra iletişim bilgilerinin yer aldığı sayfa doldurulur.
  • Bir sonraki aşamada hangi tapu müdürlüğünde işlem yapılacağı seçilir. Bu noktada gayrimenkulün kayıtlı olduğu tapu müdürlüğünün yanı sıra farklı il ve ilçelerde bulunan müdürlükler için de randevu oluşturulabilir.
  • Tapu dairesinde hangi işlemin yapılacağı seçilir.
  • Randevu alınmak istenilen gün ve saat aralığı belirlenir. İstenilen tarih ve saatlerin uygun olmaması halinde, en yakın gün ve tarihteki randevular incelenir.
  • Tüm bilgiler eksiksiz bir şekilde doldurulduğunda ve bilgilerin doğruluğundan emin olunduğunda “onayla” butonuna basılır. Randevu işleminin tamamlanması için 30 dakika süre verilir. Bu süre içerisinde bilgileri doğru şekilde tamamlayıp onay vermesi gerekir. Aksi halde başvuru süresi dolar ve doldurulmuş olan bilgiler de silinir. Bu durumda yeniden başvuru yapılması gerekir. 3 randevu iptali yapanların 3 ay boyunca yeni randevu alabilmeleri mümkün olmayacağı için, onay butonuna basmadan önce tüm bilgilerin bir kez daha gözden geçirilmesi ve emin olunduğunda randevunun kesinleştirilmesi önerilir.

e-devlet Üzerinden Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Tapu randevusu almak isteyenler için e devlet tapu üzerinden de bu işlem gerçekleştirilebilir. Bunun için TC kimlik numarası ve e devlet şifresi ile sisteme giriş yapıp, arama kısmından TKGM yazarak, doğrudan tapu hizmetlerine bağlanılabilir. Ya da TKGM web sitesine gidilerek, giriş seçenekleri arasından “e devlet ile giriş” seçilerek de randevu oluşturulabilir.

e-devlet Üzerinden Tapu Alım Satım Yapılabilir Mi?

Dijital devlet olanakları giderek daha fazla hizmeti kaplasa da ticari işlemler için altyapı henüz yeterli değil. Tapu devir işlemlerinin daha güvenli bir şekilde yapılabilmesi için, tapu işlemleri halen daha fiziki olarak yapılır. Özellikle başkasının kimlik bilgilerini kullanarak satış yapabilme gibi kötü niyetli durumlara neden olabileceği için, tapu sahibinin bizzat tapu dairesinde bulunması önem arz eder. Yani gayrimenkul alım satım ve tapu devir işlemleri e devlet üzerinden yapılamaz. Bu işlemler için yalnızca Tapu ve Kadastro Müdürlükleri yetkilidir. e devlet üzerinden ancak randevu alınabilir.

Alıcı Tapu Randevusu Alabilir Mi?

Tapu randevusu alma ve tapu başvuru sorgulama işlemleri yalnızca gayrimenkul sahibi tarafından yapılabilir. Devir yetkisi tapu sahibinde olduğu için, onun rızası olmadan alıcının randevu alması ya da herhangi bir işlem yapması mümkün olmaz. Tapu sahibinin kimlik bilgileri kullanılarak randevu oluşturulabilse bile, randevu gününde ve saatinde tapu sahibinin bulunmaması halinde hiçbir işlem gerçekleştirilemez.

Emlakçı Tapu Randevusu Alabilir Mi?

Web tapu randevusu almak için emlakçı da yetkiye sahip değildir. Emlakçı, tapu sahibi adına evin satışına aracılık edebilir. Ancak tapu sahibi tarafından yetki verilmesi durumunda, randevu alabilir ve satış işlemlerini gerçekleştirebilir. Bununla birlikte yetki verme işleminin noter huzurunda yapılması ve noter onaylı yetki belgesinin de devir esnasında hazır bulundurulması gerekir. Emlakçıların yanı sıra avukatlar, muhasebeciler ve tapu sahibinin güvenerek vekalet verdiği diğer kişiler de randevu alarak satış işlemlerini tamamlayabilir.

Tapu Randevu Geçerse Ne Olur?

Tapu hizmetlerinin aksamaması için e randevu tapu saatlerine riayet edilmesi gerekir. Bu noktada birkaç randevu geçirmek tolere edilebilir. Ancak bir yıl içerisinde 5 kez randevuya gelmeyen bireylerin, yeni randevu oluşturmaları engellenir. Bununla birlikte randevuya gidilemeyeceği anlaşıldığı zaman, randevu tarihi ve saati güncellenebilir. Güncelleme hususunda herhangi bir sınırlama bulunmaz. Ayrıca sistem, tapu randevularının iptal edilmesini de mümkün kılar. Ancak 3 kez randevu iptali yapan bireyler, 3 ay içerisinde yeni bir randevu oluşturamaz.

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al