Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Hangi Masraflar Kiradan Düşer

Hangi Masraflar Kiradan Düşer

Son dönemlerde artan kentsel dönüşüm nedeniyle kiraya çıkanların sayısı büyük kentlerde çok yüksek rakamlara ulaşmıştır. Bunun bir sonucu olarak kiracılar hangi masraflar kiradan düşer diye kendilerine sormaktadır. Bu başlıkta kiracıların kafasını kurcalayan bu soruya açıklık getireceğiz.

Ana Hatlarıyla Hangi Masraflar Kiradan Düşer?

Hangi masraflar kiradan düşer sorusunu kısaca özetlememiz gerekirse, gayrimenkul sahiplerinin, evlerini kiraya vermeye karar verdikleri takdirde, evlerini kullanıma elverişli bir şekilde teslim etme ve kira müddetince bu şekilde tutma mecburiyeti vardır. Bu nedenlerden ötürü kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arıza ve aksaklıkları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bahsi geçen bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleşebilecek olan sorunlardır. Bu durumların oluşması takdirinde tamir bedelini gayrimenkul sahibi ödemektedir.

 Fakat boya-badana ya da evde keyfi olarak gerçekleştirilecek herhangi bir değişikliği kiracı karşılamaktadır Eğer eşyalı ev kiralanması durumunda ise eşyalarda meydana gelebilecek arızanın tamir ücretini yine gayrimenkul sahibinin ödemesi gerekmektedir. Ancak, bu tamirleri kiracı yaptırdığı takdirde kira bedelinden bu masraflar düşülebilmektedir.

Gayrimenkul Sahibinin Kiracıya Karşı Sorumlulukları Nelerdir?

6098 numaralı Borçlar Kanununun 308. maddesine göre gayrimenkul sahibi, kiracının şahsi bir kusuru olmadığını ispat etmediği müddetçe evde çıkan tamir masraflarını karşılamakla yükümlüdür. İlgili kanunun 306. maddesine göre kiracı, evde meydana gelen arızanın belirli bir süre içerisinde tamir edilmesini gayrimenkul sahibinden talep edebilme hakkına sahiptir. Bazı durumlarda ise gayrimenkul sahibi, evde ortaya çıkan ayıbın tamirini sağlamazsa kiracı bunu gerçekleştirir. Bu durumun oluşması halinde tamirata dair fatura, ev sahibine bildirilir ve masraflar kira bedelinden düşülür.

Eğer apartman yönetimi binanın yenilenmesiyle ilgili bir karar alırsa, bu karara ilişkin mantolama, izolasyon gibi işlemlerin masrafını da gayrimenkul sahibinin ödemesi gerekmektedir. Ancak kiracı bu masrafları ödeyerek kira bedelinden düşebilme hakkına sahiptir.

Hangi Masraflar Kiradan Düşülemez?

Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında istisnai bir durum belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekmektedir. Bu masraflar kira bedelinden düşülmesi söz konusu değildir. Aynı şekilde ev içerisinde bir yenilik gerçekleştirildiği zaman ortaya çıkan masraflar da kiracı ödemekle yükümlüdür.

Kiracının kira sözleşmesinde belirlenen şartlara uygun bir şekilde evi kullanması gerekmektedir. Eğer evin, belirlenen şartlara göre özenle kullanmadığı kanıtlandığı takdirde, yasalara göre gayrimenkul sahibi durumun düzeltilmesi için kiracıya 30 gün süre tanır. Belirtilen süre dahilinde kiracının evi hatalı kullanım şekli değişmezse, gayrimenkul sahibi, kira sözleşmesini fesh edeceğini bildirebilir. Kiracının eve kasten zarar vermesi durumunda ise ev sahibi, yazılı bildirim yolu ile kiracının tahliyesini talep edebilme hakkına sahiptir.

eTaşın ekibi olarak sizler için mutlaka bilmeniz gereken kiracı hakları konusuna ışık tutan çalışmamızı yaptık. Umarız faydalı olmuştur. eTaşın hizmetlerinden yararlanarak hızlı, güvenilir ve kolayca nakliyat işleminizi tamamlayabilirsiniz, daha fazlası için takipte kalın! 

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al