Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Ekolojik Ev Hakkında Biilinmesi Gerekenler

Ekolojik Ev Hakkında Biilinmesi Gerekenler

Son yıllarda ekolojik konut ya da ev kavramını sıkça duymaya başladık. Ekolojik ev tanımını ormanda inşa edilmiş ahşap bir ev mi yoksa geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış bir ev olarak mı anlamak gerekiyor? Belki de geleneksel bir apartman dairesi bile ekolojik bir rezidansa dönüştürülebilir. Eko-ev, enerji ve malzeme kullanımı açısından doğal ekolojik sistemi esas alan, dolayısıyla çevreye zarar vermeyecek bir ev türüdür. Tıpkı doğal ekosistem gibi eko-evler de su, enerji, ısı ve sarf malzemeleri açısından kendi kendine yeterlidir. Bu enerjiyi kullanır ve fazla kullanımı depolar. Bildiğimiz sıradan evler, kara delikler gibi kaynakları emer. Bu evlerde kullanılan kaynaklar depolanamadığı için bir süre sonra kullanılamaz hale gelecek ve çevreye karışacaktır. Bu evin ürettiği atıklar bile çevreye deşarj edilecek, bunların bir kısmı zehirli ve çevreye zararlıdır.

Ekolojik Ev Yaşamı ve Özellikleri

Ekolojik ev konsepti ile klasik ev konsepti arasında birçok fark vardır. Ekolojik konut konseptinde tüm enerji ve su ihtiyaçları doğal yollarla karşılanmaktadır. Ekolojik konut sisteminde elektrikten evlerin ısınmasına kadar tüm enerji ihtiyaçları yenilenmekte ve doğal kaynaklar daha verimli kullanılmaktadır. Ekolojik konut konseptinde rüzgar türbinleri, güneş panelleri gibi yöntemlerle elektrik üretilebilmekte ve kullanılabilmektedir. Ekolojik yöntemlerle talebi karşılayan ekolojik konutlarda kullanılan enerji yeniden kullanılabilir. Örneğin en yüksek düzeyde tasarruf sağlayan bu evlerde yağmur suları depolanır ve lavabodan gelen su arıtılarak tuvalet drenajı veya bahçe sulamasında kullanılabilir. Ayrıca ısıtma ihtiyaçları için jeotermal yöntemler ve güneş enerjisi ile ısıtma sistemleri kullanılmaktadır.

Ekolojik Evlerde Yaşama Felsefesi

İdeal bir Ekolojik ev için çöp ve atık diye bir şey yoktur. Çünkü bir daire çizilerek kullanılan kaynaklar çok amaçlı kullanılabilir. Örneğin güneş enerjisi kullanan bir evde suyu ısıtmak için doğalgaz tüketmeye gerek yoktur. Bununla birlikte güneş ışığı doğal bir kaynak olduğu için depolanan suyu ısıtabilir ve her an kullanıma sunabilir. Başka bir deyişle, ekolojik konut enerji depolama işlevine sahiptir ve bu tür enerjinin birden fazla kullanımı vardır. Ne yazık ki çoğumuz alternatif yöntemler hakkında fazla bir şey bilmiyoruz. Çünkü insanlar ve şehirler tek yönlü enerji ve malzeme akışına alışmış durumdadır. Ancak ekolojik tasarım yöntemlerini benimseyen evlerde geri dönüştürülebilir ve sürdürülebilir kavramların benimsenmesi daha verimli yaşamayı sağlayabilir. Peki biz insanlar nasıl ekolojik felsefeyi öğrenip yüzümüzü doğaya çevirebiliriz? Yemek artıklarımızı atalım. Bahçedeki bitkileri atmak yerine beslemek için kullandığınızda, ekolojik felsefeyi tanıttığınızı kolayca varsayabilirsiniz. Çünkü yemek atığını attığınızda, geri dönüşü olan enerji akışını bozmuş olursunuz. Üstelik evde kalanları çöpe attığınızda, bir şehirde çalıştırılması gereken çöp kamyonlarının sayısını da artırmış olursunuz. Çöp kamyonlarından çıkan egzoz da soluduğunuz havayı kirletecektir. Başka bir deyişle, yanlış bir adım, farkında bile olmadan birçok hataya neden olabilir.

Ekolojik Ev Yapımı

Ekolojik konut konseptinin en önemli özelliklerinden biri de bu evlerin çevreye hiçbir şekilde zarar vermeyecek olmasıdır. Bu çevre dostu evlerde, inşaat sürecinde çevreye ve doğal çevreye zarar verilmemiş olup, inşaat sürecinde kullanılan malzemeler kesinlikle insan sağlığını olumsuz etkileyen malzemeler değildir. Doğal kil ve kireç genellikle ekolojik konutların yapımında kullanılan malzemelerdir. Eko-ev konseptinde iç mekanlarda boya yerine duvar kağıdı tercih edilmektedir.

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al