Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Ev Sahibinin Hakları

Ev Sahibinin Hakları

Ev sahiplerinin kiracılarına karşı hukuk çerçevesinde belirlenen bazı yükümlülükleri vardır. Ev sahipleri mülklerini kiraladıktan sonra eğer kendi üstüne düşen yükümlülükleri yerine getirmezse, kiracılar hukuk sınırları dahilinde bu sorumlulukların yerine getirilmesini talep etme hakkına sahiptir.

Ev Sahibinin Hakları Nelerdir?

●      Ev sahipleri, mülklerinin sözleşme boyunca kiraya verildiği gibi tutmaları ile yükümlüdürler. Eğer kullanımdan dolayı yıpranma ve hasar oluşursa bunlardan kiracılar sorumludur. Ancak bunlar haricinde oluşan problemleri kesinlikle ev sahibi karşılar.
●      Ev sahibi gayrimenkul ile ilgili sigorta ve vergi gibi giderleri ödemekle yükümlüdür. Bu mutlaka, yapılacak olan kira sözleşmesinde belirtilmelidir. Ancak taraflar anlaştığı takdirde sözleşmede esnekliğe gidilebilir.
●      Ayrıca, kiralanan mülkte kiracı yaşarken bir kusur ortaya çıkarsa ve zarar kiracının yaşam kalitesini etkiliyorsa ev sahibi bu zararı karşılamalıdır. Bu yüzden kira sözleşmesi yapılırken mutlaka bu detaylara dikkat edilmelidir.
●      Ev sahipleri, kiracılarının mülkün kira bedelini geç ödediği takdirde ceza içeren bir anlaşma teklif edemez. Bunun anlamı kiracı kira bedelini geç ödediği takdirde bir sonraki ay için ondan daha yüksek kira talep edemezler.
●      Kiracının ödemekle yükümlü olmadığı ekstra giderler, her ayın sonunda ev sahibi tarafından en geç kira süresinin son gününe kadar karşılanmalıdır. Ancak bu durum yapılan sözleşmeye göre farklılık ve esneklik gösterebilir. Bunun için yapılan ödeme miktarı kadar olan ücreti bir sonraki kiradan düşülebilir.
●      2019 Borçlar Kanunu dahilinde “yerel adet” ifadesi kullanılarak bölgeye özel farklılıklar yapılmasına olanak tanınmaktadır. Bu kanuna göre mülk sahibi, mülkünün bulunduğu yerel adetlerden ayrıcalıklardan yararlanma fırsatına sahiptir. Kanun dahilindeki bu adetler, kanunlarla belirlenmiş sınırların dışına çıkamaz. Örnek vermek gerekirse bir yerde kiralar 3 aylık ya da 6 aylık olarak ödenirse bu durum, yerel adet olarak kabul edilir. Ya da kira ödeme günü ayın 1’i değil de ayın 25’i dir. Bu tür detaylar, yerel adetler kanuna bağlı olarak mülk sahibi tarafından sözleşmeye eklenmesi talep edilebilir.
●      Eğer ortada kanun dışı durumlar ve haklı fesih şartları yoksa ev sahibi, kontrat süresi bitmeden kiracının evden çıkmasını talep etme hakkına sahip değildir. Haklı fesih şartlarının kapsadığı durumlardan bazıları; komşularla geçinememek ya da ev sahibinin konutu, bakmakla yükümlü olduğu kişilere bırakma gibi hususlardır.
●      Kentsel dönüşümde ev sahiplerinin hakları mevcuttur.Yıkım işlemi gerçekleşen evleri için ilk önce güvenilir bir müteahhit firmasıyla anlaşmaları gerekmektedir. Devlet, evleri deprem riski taşıyan mülk sahipleri için bazı kentsel dönüşüm ev sahibi hakları sunmaktadır. Bu seçenekler ev sahiplerine daire verme ya da evlerinin değerinde para teklifi gibi maddeler içermektedir. Özetlemek gerekirse, daireyi kabul etmeyip, dairenin karşılığına denk düşen parayı talep etmek, kentsel dönüşümde mülk sahibinin haklarından birisidir.
Borçlar Kanunu maddelerinde belirtilen ev sahibive kiracıların yükümlülükleri bu şekildedir. İleride oluşabilecek olası anlaşmazlıklar durumunda, mahkemeler bu maddelere bağlı olarak bir karar almaktadır. 

Ev Sahibi İstediği Zaman Kiracıyı Çıkarabilir Mi?

Mülk sahipleri kira ödemesinde artış talep ederlerse bu süre öncesinde yeni bir sözleşme yapma hakkını her zaman saklı tutarlar. Ancak kiracılar, kirayı ödemez ya da geciktirilirse, ev sahibi ihtarname çekerek 30 gün içinde borcun ödenmesini talep etme hakkına sahiptir. Eğer kiracı kirayı ödememekte ısrar ederse mülk sahibi, sözleşmeyi fesh ederek kiracıyı evden çıkarabilme imkanına sahiptir.

Ev Sahibi Kiracıyı Ne Zaman Çıkarabilir?

Kiracının kirayı ödenmemesi durumunda ev sahibi ihtarname yoluna başvurarak 30 gün içinde borcun ödenmesini talep etme hakkına sahiptir. Eğer kiracı kirayı ödememekte ısrar ederse mülk sahibi, sözleşmeyi feshederek kiracıyı evden çıkarabilme imkanına sahiptir.

Kiracının Ev Sahibi Değişince Durumu Ne Olur?

Kiracılar sözleşmeleri devam ederken ev sahibinin evi başka birine satması halinde, kiracıların korkmasına gerek yoktur. Bunun nedeni kiracının eski mülk sahibi ile imzalamış olduğu kira sözleşmesi aynen geçerliliğini korumaya devam eder.

Yeni Ev Sahibi Kiracıyı Ne Zaman Çıkarabilir?

Satın alınan evde kiracı varsa, mülkün satılması halinde yeni ev sahibi, kiracısına 1 ay içinde ihtar çekerek tahliye talep etme hakkına sahiptir. İçinde kiracı olan evin satın alınması durumunda mülkün satış tarihinden itibaren altıncı ayın sonuna kadar kiracı evde yaşamaya devam edebilir. Ancak altı ay dolduğunda satın alınan evdeki kiracının tahliyesi gerçekleşmezse ev sahibi tahliye davası açma yoluna gidebilir.

Ev Sahibi Nelerden Sorumludur?

Ev sahipleri, mülklerinin sözleşme boyunca kiraya verildiği gibi tutmaları ile yükümlüdürler. Eğer kullanımdan dolayı yıpranma ve hasar oluşursa bunlardan kiracılar sorumludur. Ancak bunlar haricinde oluşan problemleri kesinlikle ev sahibi karşılar.

eTaşın ekibi olarak sizler için ‘Ev Sahibinin Hakları’ adlı konuya ışık tutan çalışmamızı yaptık. Umarız faydalı olmuştur. eTaşın hizmetlerinden yararlanarak hızlı, güvenilir ve kolayca nakliyat işleminizi tamamlayabilirsiniz, daha fazlası için takipte kalın!

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al