Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Nakliyat Faturası Nasıl Kesilir?

Nakliyat Faturası Nasıl Kesilir?

İşletme ve firmaların gelir hesaplaması için kullanılan faturalar, Nakliye firmaları ve firmaların muhasebecileri için oldukça önem arz etmektedir. Nakliyat Faturası Nasıl Kesilir sorusu, bu işe yeni başlayan veya mevcut işini sürdüren kişilerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Nakliyat faturası, firma tarafından kesilir. Firma sahibi veya muhasebecisi Nakliyat firmasının KDV vergileri dahil işlenen her şeyi nakliyat faturasından belirmek zorundadır. Bu bilgiler nakliye firması tarafından açık, net ve doğru şekilde yazılmalı, hiçbir bilgi saklanmamalıdır. Böyle bir durum olduğunda ise firma suç işlemiş sayılmaktadır.

Nakliyat firmalarının işlemlerinde uygulanan KDV %18 oranındadır. Belirlenen bu KDV oranı, nakliye işleminden alınan toplam ücret baz alınarak hesaplanmaktadır. Örneğin; 4000 TL tutarında bir nakliye işleminin %18’i olan 720 TL toplam tutar olan 4000 TL’den çıkarılarak belirlenir.

Nakliyat Faturası hakkında bilinmesi gereken diğer bir işlem ise tevkifat faturasıdır. Tevkifatkısaca kesinti anlamına gelir. Bu kesinti sadece kara yolu taşımacılığında uygulanır.

Tevkifat Faturası Nedir?

Kara yolları üzerinden yapılan nakliye işlemlerinde yapılan kesintiye Tevkifat Faturası denir. İş yeri ve firma sahipleri KDV mükellefleri faturalandırma işlemlerinde bu kesintiyi yapmak zorundadır. Tevkifat kesintisinin oranı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Son olarak 1 Mart 2021 tarihinde güncellenen tevkifat oranı 2/10 şeklinde belirlenmiştir. Ancak Tevkiyat faturası için kesim yapılacak ücret minimum 2000 TL olmalıdır. Yani 2000 TL altı hizmetlerde bu kesinti yapılmamaktadır.

Nakliyat Faturası Örneği

Nakliyat faturası nasıl kesilir sorusunda öncelikle nakliyat faturasında her şey belirtilmek zorundadır. Bu nedenle KDV dahil her tutar doğru ve net şekilde girilmelidir. Bilgilerin saklanması durumunda ise işletme suç işlemiş sayılmış olacaktır. Nakliyat faturası nasıl kesilir sıralayalım;

  • Faturanın üst kısmında; Firma adı, İl kodu, Seri ve Sıra Numarası Tarih, İrsaliye Tarihi ve İrsaliye Numarası yazılmalıdır.
  • Firma Adının altında ise; Firmanın adresi ve iletişim bilgileri yazılmalıdır.
  • Daha sonra bir tablo halinde taşınan malın; Miktarı, Cinsi, Fiyatı ve Tutarı belirtilmelidir.

Nakliyat Faturasının Önemi

Fiş ve faturalar ülke ekonomisi için oldukça önemli olan yasal belgelerdir. Faturaların düzenli ve doğru kesilmediği durumlarda ülke ekonomisi ciddi zarar görerek vergi kaçakçılığı gibi durumlar çoğalmaktadır.

Fatura ve fişler bizlerin bir hizmet karşılığında aldığımız ürünün devlet kayıtlarına geçirilmesini sağlar. Fiş ve faturalar, aldığımız ürün veya hizmet karşılığında devlete vergi ödeneceğinin bir kanıtıdır. Nakliyat faturası nasıl kesilir denildiğinde bu faturalar sayesinde;

  • Devlete vergi ödenir.
  • Vergi kaçakçılığının önüne geçilir.
  • Haksız kazanç elde edenlerin önüne geçilir.
  • Ülke ekonomisi canlanır ve böylelikle ülkede gelişim sağlanır.
  • Alıcının bir sorun yaşadığında satıcıyla kolay iletişime geçmesi sağlanır.
  • Gelir tablosunun belirlenmesi kolaylaşır.
  • Ticari işletmeler, cirolarını belirler.
  • Satılan malın veya hizmetin iadesi güvence altına alınmış olur.
  • Satılan malın veya hizmetin tarihinin, ücretinin daha kolay belirlenir.

Nakliyat ve Taşımacılık

Nakliyat kelimesi günlük hayatımızda çokça duyduğumuz, taşınması gereken yükleri ve eşyaları bir konumdan diğer konuma taşınma işine verilen isimdir. Taşımacılık olarak da bilinen Nakliyat işlemleri eşyalara uygun yük araçlarının kullanımıyla gerçekleştirilir. Nakliye hizmetinde kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli husus, güvendir. Nakliye firmaları tecrübeli ve güven veren kişilerden oluşmalıdır. Böylece teslim edeceğiniz eşyaların sağlam ve doğru bir şekilde iletildiğinden emin olursunuz. Nakliyatlar taşınacak eşyaya göre çeşitli sınıflara ayrılır. Bu sınıflandırmalar taşınacak eşyanın ölçü ve özelliklerine göre değişmektedir. Nakliyat çeşitleri:

  • Evden Eve Nakliyat Taşımacılığı
  • Parsiyel Nakliyat
  • Parça Nakliyat Taşımacılığı
  • Nakliyat Ambarı
  • Kargo Nakliyat Taşımacılığı
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al