Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Kira Stopajı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Kira Stopajı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Brüt kira herkesin kira sözleşmesi içerisinde yer alan bir fiyattır. Brüt kira üzerinden kira stopajı hesaplama işlemi gerçekleşmektedir. Kira sözleşmesi içerisinde belirlenen brüt kira fiyatının %20 ‘si kira stopajı olarak ödenmektedir.

Bunun haricinde kira sözleşmesinde net bir şekilde brüt kira fiyatı belli olmayanlar vardır. Bu durumlarda kalan kişiler ise şu şekilde kira stopajını hesaplayabilir;

  • Net kira oranının 1,25 ile çarpılması
  • Net kira oranının 0, 80 ‘e bölünmesi

İle brüt kira bedeli hesaplanacaktır. Yine elde edilen brüt kira fiyatı üzerinden sayının %20 ‘sini alarak kira stopajını hesaplayabilirsiniz.

Kira Stopaji hesaplamasi
Stopaj Hesaplaması Grafiği

Kira Stopajı Ne Zaman Ödenir ?

Ticari gayrimenkullerin vergi sistemi olarak bilinen kira stopajıdır. Kira stopajı ödemesi 1 yıl içerisinde gerçekleşmektedir. Mart ya da temmuz aylarında ödeme yapılabilir. Bu aylar üzerinden 2 eşit taksit üzerinden ödeme gerçekleştirilmelidir. Bundan dolayı kira stopajının mart ayında öğrenilmesi, söylenmesi gerekmektedir. Söylenmesi sonucunda iki eşit taksit fiyatı hesaplanır ve birinci ödemesi mart ayında ikinci ödemesi temmuz ayında gerçekleşir.

Kira Stopajı Vergisinden Muaf Olanlar Kimlerdir ?

Kira stopajı, gelir ve kurumlar vergisine bağlıdır. Bu bağlılığın üzerinden gerçekleşen vergilerin ödenmesi durumu olarak bilinir. 193 numaralı gelir vergisi kanununun 95. Maddesine bakıldığında bazı kişilerin kira stopajı ödeme gibi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. 95. Maddeye göre kira stopajından muaf olan kişiler şu şekildedir;

  • Maaş alımları yurt dışından gerçekleşen kişiler
  • Yabancı elçilikte görevli olan memur ve hizmetli kişiler
  • Yabancı konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetli kişiler
  • Yıllık beyanname gösterilmesi gereken ödemeleri gerçekleştirecek olan kişiler

İş yeri niteliğinde olda dahi gayrimenkul bir yer ise kira stopajı ödemek zorundadır. Gayrimenkul sahibi olan kişi kirayı almadan önce para kira stopajından geçmelidir. Vergi ödemelerinin aksamaması için kira stopajı çok önemli bir uygulamadır.

Stopaj Nedir ?

Stopaj iş verenler tarafından iş yapan kişiler adına ödenmesi belirlenen ve her sene değişen bir vergi türüdür. Stopaj oranlarının belirlenmesi ülkemiz içinde yasalar ile yapılmaktadır. Vergi tahsili garanti altına alınmış olmaktadır. Ayrıca sistem oldukça kolaydır. Güven veren ödeme sistemi ile vergi sisteminde bir düzen oluşmuştur. Vergi kaçırma gibi durumlar ortadan kalkmıştır. Maliye idaresinin yükü azalmıştır.

Mecburi olan stopaj ödemelerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Gider pusulası
  • Kar payları
  • Kira ödemesi
  • Serbest meslek ödemeleri

Kira Stopajı Nedir ?

Ticari gayrimenkulleri vergi olarak adlandırabileceğimiz sisteme kira stopajı ismi verilmiştir. Bu doğrultuda kira gelirinin gayrimenkul şahsına ulaşmadan önce ödenmesi gereken vergi de denebilir. Bununla birlikte daha pratik ve düzenli vergi ödeme sistemi oluşmuştur. Düzenli ödeme açısından kira stopajı çok önemli bir faktördür. Her kiracı kira stopajı ödemek ile yükümlüdür.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Selçuk Açık Sultangazi Ev Taşıma
Saadet B. Açık Ulus Ev Taşıma
Asuman Açık Kurtköy Ev Taşıma
Ali Faruk K. Açık Zekeriyaköy Ev Taşıma
Şeyma Y. Açık Yeşilköy Ev Taşıma
Azad Açık Göktürk Ev Taşıma
Kubilay A. Açık Levazım Ev Taşıma
Arya Açık Florya Ev Taşıma
Ahmet Açık Acıbadem Ev Taşıma
Sanem Hanım Açık Ispartakule EvTaşıma
Yağmur Açık Yeşilköy Ev Taşıma
Aslan Açık Acıbadem Ev Taşıma
Ahmet Açık Levazım Ev Taşıma
Ayse Açık Esentepe Ev Taşıma
Fiyat Teklifi Al