Ana SayfaBiliyor Muydunuz?İşyeri Kira Sözleşmesi Hakkında Önemli Bilgiler

İşyeri Kira Sözleşmesi Hakkında Önemli Bilgiler

Kira Sözleşmesi, mülk sahibi ve kiralayan kişi arasında hazırlanan hukuki yazılı bir belgedir. Kira Sözleşmesi kapsamında hazırlanan İşyeri Kira Sözleşmesi aynı zamanda Ticari Kira Sözleşmesi olarak da adlandırılmaktadır. Mağaza, ofis, dükkân ve işyeri olabilecek herhangi bir taşınamaz mülk İşyeri Kira Sözleşmesi’ne dâhil olabilir. İşyeri kelimesi ise kişinin ticari ve ekonomik mesleki işlerini yürüttüğü yerdir. İşyeri Kira Sözleşmesi, kiracı ve mülk sahibi arasında oluşabilecek anlaşmazlıkları ve sorunları yasaları göz önünde bulundurarak hazırlamalıdır. İşyeri Kira Sözleşmesi mutlaka imzalanmalıdır. Eğer bu sözleşme imzalanmazsa her iki taraf da hem maddi yönden hem de manevi yönden büyük zarar görebilir. İşyeri Kira Sözleşmesi imzalamayan kişinin yasal olarak kirada hiçbir hakkı bulunmamaktadır. Sözüne güvendiğiniz kişi de olsa karşılıklı verilen sözler yasal olarak bir belgede toplanmalıdır. İşyeri Kira Sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler şöyledir;

İşyeri Kira Sözleşmesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

İşyeri Kira Sözleşmesi’ni imzalamak yasal olarak zorunludur. Ayrıca bu sözleşmeyi imzalamak olası anlaşmazlıkları ve bu anlaşmazlıklar sonucu ortaya çıkan sorunları da engelleyecektir. Ancak İşyeri Kira Sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Bunlar şu şekildedir;

  • Kiranın ne zaman ödeneceğinin tarihi net olarak belirtilmelidir. Kiranın banka veya PTT üzerinden ödenmesi zorunlu olduğu için sözleşmede banka hesap bilgileri de olmalıdır.
  • İşyeri kira bedeli KDV hesaba katılarak net ve brüt olarak belirlenmelidir.
  • İşyerinin metre kare alanı net bir şekilde ölçülerek sözleşmeye yazılmalıdır.
  • Sözleşmede vergi, aidat ve işyerinin diğer masraflarındaki sorumluluğun kime ait olduğu belirtilmelidir.
  • Eğer kira ödemeleri aksatılmaz ise mülk sahibi kiracıyı istediği gibi çıkartamaz çünkü kira sözleşmesi kendiliğinden 10 yıl uzayacaktır.
  • Fesih koşulları ve cezai şartlar açık ve net bir şekilde sözleşmede belirtilmelidir.
  • Kiralayan kişinin işyerini alt kiraya verip veremeyeceği sözleşmede belirtilmelidir.
  • Kiracının işyerinde tadilat yapıp yapamayacağı yapılan tadilatı hangi tarafın karşılayacağı belirtilmelidir.
  • Damga vergisi, çevre temizlik vergisi ve şerh masrafları gibi giderlerin kimin ödeyeceği mevzuattan farklı bir yöntem izlenecekse bundan bahsedilmelidir.

Kira Sözleşmesi Örneği

Kira Sözleşmesi Örneği
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al