Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Fransız Balkon Nedir?

Fransız Balkon Nedir?

Beyoğlu civarında yaşıyorsanız size bu soru mutlaka en az bir kez sorulmuştur. Fransız balkon nedir? Çoğu kişi Fransız balkonu kısaca tarif etse de tam olarak ne olduğunu bilemez. Fransız balkon, sadece bir balkon türü olmamakla beraber bir ulusun karakteristiğini yansıtan bir mimari tarzdır.

Ana Hatlarıyla Fransız Balkon Nedir?

Beyoğlu civarında yaşıyorsanız size bu soru mutlaka en az bir kez sorulmuştur. Fransız balkon nedir? Bu sorunun size yöneltilmesinin nedeni Beyoğlu bölgesinde olan eski yapıların çoğunda Fransız mimarisi tercih edilmesidir. İstiklal caddesinde yürüyenlere göz ziyafeti çektiren bu estetik yapıların balkonlarının dar ve küçük olmasının nedeni Fransız mimarisinde balkon çıkıntılarının dar olmasıdır. Bu tarzın Fransız mimarisinde bolca tercih edilmesi sebebi ile Fransız balkon adını alan bu balkon türü, şüphesiz genel mimari anlayışa göre çok dar kalmaktadır. Galata ve çevre semtlerde bulunan eski yapılarda yoğun olarak gördüğümüz Fransız balkon, genelde boydan boya pencerelerin önünde duran bir aksesuar misali arzı endam eder. Fransız balkonların en önemli özelliği ise Fransız cam olarak da bilinen geniş pencerelerin tamamen açılmasına olanak sağlamasıdır.

Genel olarak Fransız balkonlar son derece dardır ve normal balkonların aksine boyut olarak sadece bir kaç küçük adım atmanıza imkan sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir. Özetlemek gerekirse kalabalık Türk aileleri için pek uygun olmayan bu balkon türünün, nadir olsa da bazen iki kişilik minik bir masa sığdırılabilen modelleri de mevcuttur. Buna rağmen genel olarak Fransız balkonların genişliği en fazla 50 santimetre olmaktadır.

Fransız Tarzı Balkonlar Tehlikeli Midir?

Fransız mantalitesi ve estetik anlayışı doğu mimarisinin aksine minimal ve gösterişten uzaktır. Bu yüzden Fransız tarzı balkonlar ilk olarak estetik bakış açısı göz önünde bulundurularak dizayn edilmektedir.

Özellikle İstanbul’da artan kentsel dönüşüm projeleri ile yeni bina tasarımlarında daha çok tercih edilmeye başlanan Fransız balkon türü, eğer belediye tarafından düzenlenen balkon yönetmeliğine uymuyorsa, can güvenliği açısından maalesef tehlike arz edebilmektedir. Belediye tarafından düzenlenen bu yönetmeliğe göre; konsol şeklindeki balkonlar, kornişler ve çatı saçakları yalnızca kat döşemelerinin uzantısı olarak yapılmalı ve serbest konsol uzunluğu 1.5 metreden daha fazla olmamalıdır. Konsol şeklindeki merpenlerin konsol uzunluğu ise en fazla 1.0 metre olacak şekilde inşa edilmelidir. Fakat belirlenen son madde kerpiç duvarlı binalar için kapsayıcı değildir.

Fransız Balkon Dekorasyonu

Fransız balkon modelleri mimari açıdan dar ve son derece küçük bir alana sahip olduğu için kapsamlı bir dekorasyon çalışmasından söz etmek maalesef ki pek de olanak dahilinde değildir. Fakat söz konusu istisnai ve normale göre biraz daha fazla alana sahip bir Fransız balkon ise demir ayaklı vintage bir masa türü ile bordo renkli minderlere sahip demir sandalyeler balkonunuza taze bir dokunuş katacaktır.

Ancak evinizdeki Fransız balkon masa ve sandalye yerleştirecek kadar geniş değilse yani gerçek bir Fransız balkon türü ise korkmanıza gerek yok çünkü bu alanı rengarenk çiçekler ile canlandırma şansına sahipsiniz. İsterseniz Fransız balkonun hem korkuluklarına hem de tabanına çiçek saksıları koyarak çok şık bir görünüş elde etmeniz mümkündür. Dilediğiniz takdirde bu tarz bir dekorasyon yaparken internetten Fransız balkon tarzı modellerini incelemeniz yararlı ve yaratıcı fikirler edinmeniz konusunda çok faydalı olacaktır. Fakat dikkat edilmesi gereken önemli bir detay ise kiralık daire sahipleri balkon demirine takacağı saksıların korkuluklara zarar vermemesine son derece dikkat etmelidirler.

Bu göz alıcı ve son derece şık balkon türleri boydan boya açılan Fransız pencerelere sahip olduğu için balkon bölümüne masa yerleştirmeniz zorunlu değildir. Fransız balkon modelleri masa olmadan da çok şık bir görüntüye sahiptir. Fakat kullanıcının arzusuna göre, mülk sahibi klasik ve ince hatlara sahip portatif bir masayı, balkon alanına çıkartmadan kanatları sonuna kadar açılmış pencere önüne yerleştirilerek balkona çıkmadan balkon keyfi yapma şansına sahiptir. Fransız balkonlar her ne kadar dar bir alana sahip olsalar da biraz yaratıcılık kullanılarak balkon keyfini ikiye katlama potansiyeli sunar.

eTaşın ekibi olarak sizler için Fransız balkon nedir? konusuna ışık tutan çalışmamızı yaptık. Umarız faydalı olmuştur. eTaşın hizmetlerinden yararlanarak hızlı, güvenilir ve kolayca nakliyat işleminizi tamamlayabilirsiniz, daha fazlası için takipte kalın!

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al