Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Yeni Kiracı İle Anlaşmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni Kiracı İle Anlaşmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir eviniz var ve bu evi kiraya vermek istiyorsunuz. Peki, evinizi kiraya verirken nelere dikkat etmelisiniz, hangi konular önemli? 

  • Emlakçı ile Çalışmak

Sizce, evinizi kiraya verirken emlakçı ile çalışmak mı yoksa birebir sizin ilgilenmeniz mi daha doğru olur? Bu konuda sizin profesyonel bir gözle bakamayacağınızı varsayarsak bir emlakçı ile çalışıp işlerin daha profesyonelce yürütülmesi doğru olabilir. Çünkü emlakçının görevi sizinle evi kiralamak isteyen kişi arasında bir aracı olarak işin en doğru ve kısa biçimde tamamlanmasını sağlamaktır.

Eğer bir emlakçıyla çalışmaya karar verirseniz güvenilir ve profesyonel biri olmasına da dikkat etmeyi unutmayın.

  • Depozito Bedelinin Belirlenmesi

Depozito, kiracının taşınmazın sahibine, ileride verebileceği zarara teminat olarak verdiği bir tutardır. Bu tutar Türk Borçlar Kanunu’na göre 3 aylık kira bedeli miktarından fazla olamaz. Örnek verecek olursak kiraya vereceğiniz konutun aylık kira bedeli 1000 TL ise depozito bedeli 3000 TL’yi geçemez.

  • Kira Sözleşmesindeki Önemli Noktalar

Evinizi kiraya verirken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri kira sözleşmesidir. Peki, kira sözleşmesinde nelere dikkat etmelisiniz?

  1. Kira kontratını imzaladığınız kişinin bilgilerinin doğruluğunu mutlaka kontrol etmelisiniz. Mümkünse, kira sözleşmesi yapıldığında her iki taraf da yazılı olarak kalması için kontratın fotoğrafını çekebilir.
  2. Kira artışının hangi dönemlerde yapılacağı ve ne tutarda artış olacağını açıkça belirtmelisiniz. 
  3. Sözleşmede kiracının ve sizin ad soyad ve TC kimlik numarası gibi bilgilerin doğru ve eksiksiz yazılmış olmasına dikkat etmelisiniz.
  4. Kontratı kiracıyla birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalayın, ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalanmasına da dikkat etmelisiniz.
  5. Kira bedellerinin, hangi banka hesabınıza ve hangi tarihler arasında ödeneceği net bir şekilde sözleşmede belirterek, banka hesabınıza “kira bedeli” olarak gönderilmesi gerektiğini belirtmeyi unutmayın. (Havale ve EFT ücreti kiracıya aittir).
  6. Konutun o kişiye verildiğini, başka kimseye verilmemesi gerektiği hususunu mutlaka belirtin.
  7. Depozito alıyorsanız ne için aldığınızı ve hangi şartlarda geri vereceğinizi yazmayı da unutmayın.
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al