Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Ev Değeri Nasıl Hesaplanır?

Ev Değeri Nasıl Hesaplanır?

Gayrimenkul en önemli yatırım araçlarından biridir. Bu nedenle ev değerini öğrenmek, ev sahipleri veya gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler için kritik bir konudur. İlk adımda genel olarak ev değeri hesaplaması yaparak gayrimenkul alımı yapmak daha mantıklıdır. “Ev değeri nasıl hesaplanır?” sorusuna cevap olacak birkaç pratik yöntemi sizler için derledik.

Ev Değeri Nasıl Hesaplanır? Belirli Bir Formülü Var Mıdır?

Bir evin fiyatının nasıl belirleneceğine dair birçok farklı formül vardır. Teknolojinin olanaklarından yararlanarak konutunuzun değerini hızlı bir şekilde hesaplayabilir ya da çevrenizdeki güvenilir emlak danışmanlarından bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Aşağıdaki yöntemlerden herhangi biri, konutunuzun değerini hesaplamanıza yardımcı olabilir.

Konut Değerinin Benzer Konumdaki Evlerle Karşılaştırılarak Hesaplanması 

Evin gerçek değerini bulmak için kullanılan en yaygın yöntemlerden biri, aynı veya benzer mahalledeki diğer evlerin değerlerini araştırmaktır. Fakat ilk olarak bu noktada araştırdığınız evlerin, almayı ya da satmayı düşündüğünüz konutla benzer özelliklere sahip olduğundan emin olmanız gerekir. Aksi takdirde konut değerinde yanlış hesaplamalar yapabilirsiniz. Binanın yaşı, evin cephesi, metrekaresi, kat sayısı, binanın asansörlü olması, evin değeri gibi faktörler evin değerinin belirlenmesinde çok büyük önem taşımaktadır. 

Dairenin değerini belirleyen aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurarak kendi evinizi benzer mahalle evleriyle daha tutarlı bir şekilde karşılaştırabilirsiniz. Böylece evinizin satış fiyatı hakkında genel olarak bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Ancak yukarıda belirtilen faktörlerden dolayı sadece mahallenizdeki evlerin fiyatlarını değerlendirerek sağlıklı bir karşılaştırma yapmanız maalesef mümkün değildir. Sadece kısıtlı bir alanda yapılan araştırma ne yazık ki geniş ölçekli olmayacak ve sağlıklı sonuç vermeyecektir.

Kira Fiyatına Göre Konut Değeri Hesaplama

Ev değerini belirlemenin en kolay yöntemlerinden biri de kira bedeline göre hesaplama yapmaktır. Bu yöntemde evin kira bedeli bir yatırım ya da gelir kapısı olarak görülmekte ve ilerleyen yıllarda alınacak toplam kira tutarı evin değerinin belirlenmesinde kullanılacaktır. Yatırım olarak bir evin getirisi hesaplanırken 17-20 yıllık kiraların toplamı esas alınır. Türkiye’de genellikle 18 yıl esas alınır. Sonuç olarak bu yöntemle kira değeri yüksek bir evin fiyatının daha yüksek olduğu söylenebilir. 

Örneğin İstanbul Ataşehir’deki evinizin kira değeri 2.100 lira olarak düşünüldüğünde bu ortalama olarak 204-240 aylık kira geliri, konutunuzun ortalama fiyatına denk gelmektedir. Bulunduğunuz bölgedeki ev kiralarını değerlendirerek bu basit formül ile evinizin değerini hesaplayabilirsiniz.

Emlak Danışmanlarından Bilgi Alarak Konut Değeri Hesaplama

Evin değerini bulmak için uygulanan yöntemlerden biri de emlak danışmanından yardım almaktır. Birkaç emlak ofisine danışmak ve fikir almak, evinizin değerini belirlemede size çok yardımcı olacaktır. Emlak danışmanına evinizin sahip olduğu tüm özellikleri atlamadan anlatmak, evinizin değeri hakkında doğru cevabı almanızı sağlar. 

Ayrıca ikamet ettiğiniz yerin etrafındaki sosyal tesisler, belediye durumları, mahallenizde oluşabilecek yatırım fırsatları o bölgede bulunan ve o bölgeye hakim olan bir emlak danışmanı tarafından daha iyi olarak bilinmesi muhtemeldir. Bu nedenle dairenizin fiyatını hesaplamak için bir emlak danışmanından destek alabilirsiniz.

Konut Kredisi Ekspertiz Değerinin Hesaplanması

Ev satın almak için ipotek başvurusunda bulunmayı düşünüyor olsanız da, banka mülk değerleme uzmanının değerini belirlemek ve evinizin ekspertiz değerini bildirmek için size bir değerleme uzmanı sağlayacaktır. Belirlenen fiyattan memnun değilseniz, fiyatın düşündüğünüzden farklı olduğunu düşünüyorsanız yanlış gördüğünüz noktaları veya hesap hatalarını belirtmek için raporu incelemelisiniz. 

Kredi ile konut almak istiyorsanız süreç şu şekilde ilerler;

Kredi yapmak için banka eksper ataması yapar. 

Banka tarafından görevlendirilen eksper konut ile ilgili hazırlıkları yapar ve işlemleri başlatır.. 

Dijital Teknolojilerle Evinizin Değerini Öğrenin

Dijital teknolojilerin gelişmiş olanaklarını kullanan konut değer hesaplama programları sayesinde, almayı veya satmayı düşündüğünüz konutun özelliklerini girerek evinizin değerini kolayca hesaplayabilir veya endeks talebinde bulunabilirsiniz. Bu işlemleri dijital olarak gerçekleştirmek tahmin edildiğinden de kolaydır. Bu işlemler için Hürriyet Emlak ve Emlakjet gibi emlak portallarını tercih edebilir ve bu yolla konutunuzun gerçek değerini anında öğrenebilirsiniz.

eTaşın ekibi olarak sizler için ev değeri nasıl hesaplanır? sorusuna yol gösteren çalışmamızı yaptık. Umarız faydalı olmuştur. eTaşın hizmetlerinden yararlanarak hızlı, güvenilir ve kolayca nakliyat işleminizi tamamlayabilirsiniz, daha fazlası için takipte kalın! 

İlginizi Çekebilir: Ev Kira Artışı Nasıl Hesaplanır?

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al