Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Ekolojik Ev Nedir? Neden Önemlidir?

Ekolojik Ev Nedir? Neden Önemlidir?

Ekolojik Ev Nedir? Neden Önemlidir? Çoğumuzun kafasında bu soru var değil mi? Özellikle doğaya verdiğimiz zararı göz önünde bulundurduğumuzda bu soruyu kendimize sormanın ne kadar gerekli olduğunu anlarız. Son dönemlerde ekolojik kelimesi modernleşen dünya ile birlikte bizim de dilimize yerleşen, dünyaya verdiğimiz zarar sonucunda önemini daha çok hissetmeye başladığımız bir olgudur. Her geçen gün artan sera gazı etkisi ve buna bağlı olarak oluşan küresel ısınma, doğal kaynakların azalması gibi olaylar insanların doğa ile uyum içinde yaşamasını gerektiğini adeta hatırlatır niteliktedir. İşte bu safhada ekolojik diğer adıyla çevre dostu ve ekonomik evler devreye girmektedir. Biz de bu başlığımızda Ekolojik ev nedir? Neden önemlidir? sorularına cevap arayacağız.

Ana Hatlarıyla Ekolojik Ev Nedir? Neden Önemlidir?

Kısaca açıklamak gerekirse ekolojik ev; her türlü enerji, su ihtiyacı ve çevresel etkiler araştırılarak tasarlanmış, doğaya verilen zararı en aza düşürmeyi hedefleyen ve bu doğrultuda kendi ihtiyacını büyük ölçüde kendisi karşılayabilen ev anlamına gelmektedir.

Ekolojik ya da organik evler, çevre dostu, kendi enerjisini ve suyunu büyük ölçüde kendisi karşılayan, enerji tasarruflu evler olarak bilinmektedir. Ekolojik ev tüm enerji ve su ihtiyacını doğal yollarla gideren ve bunu gerçekleştirirken doğaya neredeyse hiç zarar vermeden yapan evler olarak da tarif edilebilir.

Ekolojik Evin İhtiyaçları Nelerdir ? Bu ihtiyaçlar nasıl karşılanır ?

Evlerimizde en çok tüketilen temel ihtiyaçlardan birisi şüphesiz elektrik enerjisidir. Elektrik ihtiyacı tüm dünyada en büyük tüketim pazarını oluşturmaktadır. Fakat bilgisayarınızdan mutfak robotuna ve hatta kahve ısıtıcısına kadar her yerde kullandığımız bu enerjinin üretimi maalesef birçok ülkede “doğaya zararlı yöntemlerle” sağlanmaktadır.

Son zamanlarda alternatif enerji kaynaklarının kullanımı özendirilse de maalesef henüz yeterli seviyeye ulaşamamıştır. Ancak ekolojik evlerde elektrik enerjisi rüzgar türbini, güneş paneli gibi tamamen yenilenebilir ve organik yöntemler ile üretilmektedir ve doğayla harmoni halinde çalışmaktadır. Bu sebepten ötürü dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde hükümetler güneş enerjisine geçmek için çalışmalar yapmakta ve teşvik edici kampanyalar düzenlemektedirler.

Günümüzde etkisi iyiden iyiye hissedilen küresel ısınma neticesinde azalan su kaynakları en büyük sorunlardan biri halini almıştır. Ancak ekolojik evler bu probleme de duyarsız kalmamış ve sürdürülebilir çözümler getirmeye çalışmaktadırlar. Ekolojik evler bu sorunu en aza indirmek için yağmur suyu depolama, lavabodan akan suyun bir kısmını arıtma vb. yöntemler kullanarak bu suları bahçe sulamada ve tuvalet giderlerinde kullanır. Bu yolla suyun bir kısmı tekrar kullanılabilir hale gelmektedir. Suyun önemi hayatidir ve ekolojik evler bunu en aza indirgemek için çözümler üretmektedir.

Dünyada en çok yatırım yapılan sistemlerden birisi de ısıtma ve soğutma sistemleridir. Ekolojik evler bu soruna da büyük ölçüde çözüm sağlamaktadır. Özellikle toprağın belli bir derinlikten sonra hemen hemen sabit denilebilecek bir sıcaklıkta kalması toprak-su ısıtma sistemlerini daha çok talep edilir hale getirmiştir. Ekolojik evlerde bu yöntem tercih edilerek yazın evlerin soğutulması, kışın sıcak kalması sağlanır.

Jeotermal yöntemler ve güneş ısıtma sistemleri ekolojik evlerin kullandığı sistem türüdür. Ancak unutulmaması gereken ayrıntı ise ısıyı verimli olarak gereklidir. Bu yüzden yalıtım son derece önem taşır. Doğayla uyum içinde çalışan ekolojik evler organik yöntemlerle yalıtılmaktadır.

Ekolojik Evlerin Sağlaması Gereken Özellikler Nelerdir?

  • İnşa edilirken çevreye zararı verilmemeli
  • Mutlaka yüksek ısı ve ses izolasyonu sağlanmalı
  • Doğaya ve sağlığa zararlı kanserojen maddeler kullanılmamalı
  • Malzeme olarak doğal kil ve kireç kullanılarak sıvama işlemi gerçekleştirilmeli ve iç mekanlarda normal boya yerine duvar kağıdı kullanılmalı
  • Ev yapımında kullanılan malzemeler ve ev eşyaları tamamen geri dönüşümlü olmalı
  • Karbon salınımı ve buna bağlı karbon ayak izi minimum olmalı

Ekolojik Ev Fiyatları

Genel olarak yerli üretim bir ekolojik evin 100 metrekare fiyatı yaklaşık 100 bin lirayı bulmaktadır. İngiltere, Kanada, Amerika gibi ekolojik evlerin yaygın olduğu ülkelerde de fiyatlar Türkiye fiyatlarına yakındır. Temel olarak tasarım ve üretim kalitesine göre değişmekle birlikte Kanada’da 200 metrekare dubleks bir ekolojik ev 190 bin dolar civarındadır.

eTaşın ekibi olarak sizler için ekolojik ev nedir? Neden önemlidir? sorusuna ışık tutan çalışmamızı yaptık. Umarız faydalı olmuştur. eTaşın hizmetlerinden yararlanarak hızlı, güvenilir ve kolayca nakliyat işleminizi tamamlayabilirsiniz, daha fazlası için takipte kalın!

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al