Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Dijital Takograf Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dijital Takograf Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Takograf başka bir deyişle takometre taşımacılık sektöründe kullanılan önemli cihazlardan birisidir. Karayolu ile yolcu ve eşya taşımacılığı yapan araçların kullandığı bu cihaz, son yıllarda yapılan yasal değişiklik ile araçlara analog yerine dijital takograf kullanılması zorunluluğu getirildi. 1 Ekim 2021 tarihine kadar taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren bütün araçlar, yasal zorunluluk gereği araçlarında dijital takograf kullanmalıdır. 

Dijital takograflar akıllı kartlar ile çalışır ve bu kartlar sayesinde takograf cihazındaki bilgilere ulaşılır. Sürücüler için kişiselleştirilmiş bu kartların kullanım süresi 5 yıldır. Toplanan veriler her ay staumanaliz.tobb.org.tr sitesinde yer alan veri toplama ve analiz sistemi üzerinden dosya biçiminde aktarılır. Takograf bilgilerinin saklanması zorunludur ve kaybedilmesi halinde para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Dijital Takograf Ne İşe Yarar?

Takograf cihazı ile araç hızı, sürücünün kat ettiği mesafe, tek veya yardımcı sürücü, sürücü aktivitesi (dinlenme, molalar gibi), olaylar( sürücü kartsız sürüş, dolandırıcılık girişimi), sürücü hataları, yaptırım kontrolleri, etkinlik değişikliğinin saat ve tarihi gibi birçok veri takograf cihazı sayesinde kaydedilir.

Böylece sürücülerin kural ihlali yapıp yapmadığını denetlenir, eğer herhangi bir kural ihlali yapılmışsa cezai işlem uygulanır. Bu cihaz sayesinde sürücüler trafikte ayrıntılı olarak incelenir, olası trafik kazalarının önüne geçilir ve sürücülerin can güvenliği sağlanır. Eşya taşımacılığı yapan araçlarda mal güvenliğiniz açısından da dijital takograflı araçların seçilmesi çeşitli avantajları da beraberinde getirir.

Dijital Takograf Bilgileri Nasıl İndirilir?

Dijital takograf cihazı kullanırken araç bilgilerinin cihaza indirilmesi gerekir. Takograf cihazının ön kısmında yer alan giriş bölümüne bilgisayar veya tablet kabloları bağlanır ve şirket kartı takılarak araç bilgisi indirme işlemi tamamlanır. Uzaktan veri indirme sırasında sürücü kartı takograf cihazının birinci kart girişine, şirket kartı ise şirket merkezinde yer alan bilgisayara bağlı kart okuyucusuna bağlanır. Böylece sürüş bilgileri şirket merkezine doğrudan indirilir.

Dijital Takograf Cihazı Hangi Araçlarda Zorunludur?

Takograf cihazı taşıt harekete geçtiği an devreye girer ve sürüş esnasındaki bilgileri kayıt altına alır. Dijital takograf cihazı, 3500 Kg ağırlığa sahip kamyon kamyonet, çekici, tır gibi yük taşıyan araçlarda ve 17 kişiden fazla yolcu taşıyan otobüs, minibüs gibi araçlarda zorunludur. Ev ve eşya taşımacılığında kullanılan araçlarda sıklıkla kullanılır. Taşımacılık esnasında takograf kullanan araçları tercih etmek fayda sağlar.

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al