Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Taşınma Yardımı Hakkında Önemli Bİlgiler

Taşınma Yardımı Hakkında Önemli Bİlgiler

Yeni bir eve taşınmak her zaman için heyecan verici bir süreç olsa da zorunluluktan doğan bir durumda sıkıntılı bir sürece dönüşebilir. Günümüzde taşınmak her anlamda maddi olarak birikim gerektirmektedir. Ancak kentsel dönüşüm gibi bir zorunlu durum nedeniyle taşınmanız gerekiyorsa maddi ihtiyaçlarınızı hafifletmeye yönelik taşınma yardımından faydalanabilirsiniz. 

Taşınma Yardımı Konusunda Merak Edilenler

Taşınma yardımı devlet tarafından taşınacak olan vatandaşlara sunulan bir destektir. Kentsel dönüşüm nedeni ile yeni bir eve taşınması gereken vatandaşlar başvuru yaparak taşınma yardımından faydalanabilirler. Devlet tarafından sunulan bu yardımın asıl amacı kentsel dönüşüm sürecinde kiracıların mağdur olmasının önüne geçmektedir. Böyle bir süreçte devlet hem kira hem de taşınma masrafları için bir ödeme yapar. 

Taşınma Yardımı Kimlere Verilir?

Devlet tarafından 10 yılı aşkın süredir yürütülen kentsel dönüşüm projesi ile riskli yapıların bulunduğu bölgelerde yeni ve dayanıklı binalar inşa edilmektedir. Herhangi bir deprem veya doğal afet sonucunda yıkılması mümkün görünen riskli yapıların yeniden inşa edilmesi sürecinde taşınma yardımından faydalanmak mümkün olabiliyor. Bu durumda taşınma yardımından faydalanabilecek kişiler ise şunlardır:

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilenecek olan bir konutta veya iş yerinde bulunan kiracılar. 

6306 numaralı kanun çerçevesindeki sözleşmesi ile binası tahliye edilmiş olan kişiler. 

Taşınma Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kentsel dönüşüm sebebiyle taşınmak zorunda kalan konut veya iş yeri kiracıları taşınma yardımından faydalanmak için istenen belgeleri hazırlamalı ve sonrasında da başvuru yapmalıdır. Başvuruyu yapmak için tahliye kararından itibaren 1 yıl süre, yıkım tarihinden itibaren ise 3 ay süre verilmiştir. Konut kiracısı olan kişilerin taşınma yardımından faydalanmak için ise şu belgeleri hazırlaması gereklidir:

  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüğü’nden alınmış olan başvuru formu
  • İkametgâh belgesi veya son 3 aya ait elektrik, su ya da doğalgaz faturalarından birinin aslı
  • Islak imzalı yeni adrese dayalı nüfus kayıt örneği aslı
  • Kamu bankalarından birinde açılmış olan vadesiz hesabı cüzdan fotokopisi
  • Riskli yapı belirtme yazı fotokopisi

İş yeri kiracısı olan ve kentsel dönüşüm sebebiyle taşınmak zorunda kalan kişilerin ise şu belgeleri hazırlaması gereklidir:

  • Başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Kamu bankalarında açılmış olan hesap numarası ile IBAN numarasını gösteren hesap cüzdanının fotokopisi
  • Riski bina ve yeni taşınılacak olan binaya ait vergi levhası
  • Riskli yapı belirtme yazı fotokopisi

Tüm belgeleri tamamladıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlükleri veya belediye birimlerine başvuru yapabilirsiniz.

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al