Taşınma İşlemi ve Okul Nakli Hakkında Her Şey

Taşınma süreci yorucu aynı zamanda da  stresli bir süreçtir. Bu süreç içerisinde geri planda kalan genel anlamda çocukların okul nakil işlemleri olmaktadır. Fakat normal dönemde de olduğu gibi bu zorlu dönemde de çocukların eğitiminin aksamaması önemli bir durumdur. Çocuklar herhangi bir süreç kaybı yaşamadan yeni okullarına alışmaya başlamaları gerekir. Bundan dolayı okul nakil işlemleri zamanında gecikmeden yapılması gereken önemli bir durumdur.

Okul nakil işlemleri ilköğretim ya da ortaöğretim seviyelerine göre farklılık göstermektedir. Fakat bu işlemlerin yapılması oldukça kolay ve pratiktir.

İlkokul Ve Ortaokul Nakli Nasıl Yapılır?

Okul nakil işlemleri hakkında bilinmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi de ilk ve orta öğretim okullarında nakil işlemleri günümüz de adrese bağlı olarak yapılmaktadır. Her okul için belirlenen bir kayıt alanı mevcuttur. Taşınma işlemi tamamlandıktan sonra yeni adres hangi okulun kayıt alanına giriyorsa çocuk o okula nakledilmektedir. Nakil işlemlerinin gerçekleşmesi için önce yeni adresin nüfus müdürlüğüne bildirilmesi sağlanmalıdır.

İşlem iki şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler;

  1. Taşınılan konutta daha önce birisi oturmuyor ise nüfus müdürlüğüne gidilip adres beyanı yapılmasıdır. Başka bir seçenek olarak e – devlet sisteminden internet yardımı ile de yapılabilir. Bunlar sonucunda işlem tamamlanacaktır.
  2. Taşınılan konutta daha önce birisi oturuyor ise nüfus müdürlüğüne evde daha önce oturan kişi ile gidilmelidir.

Adres değişikliği işlemi tamamlandıktan sonra Merkezi Nüfus İdare Sistemi sayesinde adres bilgileri direkt olarak e – okul sistemi üzerine aktarılacaktır. Son olarak da bu adres kapsamında kayıt alan okulların bir tanesine çocuğun kimliği ile başvurmak olacaktır. En sonunda okul nakil işlemi tamamlanır.

Lise Öğrenci Nakil İşlemleri Nasıl Yapılır?

Lise okul nakil işlemleri ile ilk ve orta öğretim okul nakil işlemleri birbiri ile aynı değildir. Bunun sebebi ise liseler puan sıralaması kapsamında da öğrenci almaktadır. Lise kayıt işlemlerinde 8. Sınıfta yapılan sınav baz alınarak başvuru yapılmaktadır. Ayrıca öğrencilerin ortalama ders puanlarına da bakılmaktadır.

Öğrencilerin eşit kapsamda okula alınması için puanlama sistemi devam eder. Ev taşıyan öğrencilerin öncelikle adresi kapsamında bulunan liselerde boş kontenjan olup olmadığını araştırması gerekmektedir. Daha sonra okulların taban puan incelemesini yapmalı. Bu şartlar eşliğinde öğrenci ile okul uyum sağlamışsa öğrenci başvuru yapmalı.

Anadolu lisesi ile fen lisesi arasında okul farklılıklarından dolayı nakil işlemleri gerçekleştirebilir. Fakat unutulmaması gereken nokta 10. Sınıfın sonuna kadar okul nakil işlemi gerçekleştirilebilir. Farklı lise türü nakil gerçekleşirken yine aynı şekilde aynı tür okul nakil işlemi de gerçekleşmektedir. İki kriter vardır bunlar puan ve kontenjandır. Aynı tür içinde 11. Sınıfın sonuna kadar okul nakil işlemleri mevcuttur. Ev taşıma durumları buna göre ayarlanmalıdır.

Bir Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Call Now ButtonFiyat Teklifi Al