Tevkifat Uygulamasının Kapsamı Ve Başlama Zamanı Nedir?
Yük taşımacılığında tevkifat uygulaması; yalnızca kara yolu ile yapılan nakliye hizmetlerde uygulanacaktır.
Yük taşımacılığında 2/10 oranında tevkifat uygulaması; 01.03.2021 tarihi itibariyle yapılacak taşıma hizmetlerde uygulanmaktadır.
Yük taşıma hizmetinin; tahsis edilmiş özel plakalı araçlar ile yapılıp yapıldığı, ilgili birimlerden taşımacılıkla ilgili zorunlu belge ve sertifika (E-G-K-L-N-P-R Yetki Belgeleri) alınıp alınmaması ya da taşıma işinde kullanılan aracın özmal ya da sözleşmeli (kiralık) taşıt olup olmadığı tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesisine engel olmayacaktır.
Şubat ayı sonunda yapılan bir yük taşımacılığı hizmetine ait fatura 7 günlük süre içinde kalmak kaydıyla Mart başında düzenlenmiş olsa dahi (taşıma hizmetinin Şubat ayı içinde yapıldığının tevsik edilebilmesi durumunda) tevkifat uygulanmayacaktır.
Ancak taşıma hizmeti Şubat ayı sonunda başlayıp, Mart ayının başındaki bir tarihte sona eriyor ise, faturada tevkifat uygulanacaktır.
Söz konusu hizmete ait fatura ya da benzeri belge izleyen ay içinde düzenlense bile sorumlu sıfatıyla beyan, işlemin vuku bulduğu dönemin beyan süresi içinde yapılacaktır.
İşlem bedelinin ödenmemesi, işleme ait faturanın süresinde düzenlenmemesi, alıcıya geç gelmesi ya da hiç gelmemesi tevkifatın yapılıp yukarıda belirtilen süre içinde sorumlu tarafından beyan edilmesine engel olmayacaktır.
Kısmi tevkifat uygulamasında satıcının (nakliyeci) mükellef sıfatı ve 1 No.lu KDV Beyannamesiyle beyan edeceği kısım da aynı dönem içerisinde beyan edilecektir.
Yük Taşımacılığında Tevkifat Yapmak Zorunda Olanlar Kimlerdir?
Belirlenmiş alıcılar ve KDV mükellefleri tevkifat yapmak zorundadırlar.
Kapsamda olanlar, 01.03.2021 tarihinden itibaren yaptıracakları kara yoluyla yük taşımacılığı hizmetlerinde, her bir işlemin (bütünlük arz etmeyen yani ayrı ayrı her bir teslimin) KDV dahil bedelinin 1.000 TL yi aşması halinde, 2/10 tevkifat yapmak zorundadır.
Taşımacılık hizmetini yüklenen firmanın bu işi bizzat kendisi yapmayıp, başka bir firmaya devretmesi veya yaptırılması durumunda, taşımacılık hizmetini alan ya da organize eden tarafından tevkifat yapılmayacak, fakat işi yüklenen veya organize eden firmanın işi fiilen yaptırdığı alt firmaya ödeme yapması durumunda 2/10 tevkifat yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.