Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Emtia Sigortası Nedir?

Emtia Sigortası Nedir?

Emtia sigortası, birçok ev taşıyan kişiler tarafından merak edilen bir konudur. Yeni bir eve taşınmanın heyecanı, mümkün olan en iyi şekilde paketleme ve taşınma nedeniyle endişeye de neden olabilir. Ancak güvenilir bir nakliyat firması sayesinde endişelenmeden yeni bir eve taşınmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşayabilirsiniz.

Taşınmadan önce herkesin ilk düşündüğü şey elbette eşyaların güvenli ve hasarsız bir şekilde taşınıp taşınmayacağıdır. Bunun için özel olarak tasarlanmış bir sigorta olduğunu biliyor musunuz? Bilmiyorsanız, endişelenmeyin. Sizler için araştırdığımız emtia sigortasının tüm detaylarını burada bulabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım.

Emtia Sigortası Nedir?

Emtia sigortası, diğer bir ismi olan nakliyat sigortası, eşyalarınızın taşınma esnasında ortaya çıkabilecek farklı risklere karşı teminattır. Yani herhangi bir kayıp, zarar ve hasar durumunda bu sigortadan faydalanabilirsiniz. Teminat kapsamı doğrultusunda 3 çeşit nakliyat sigortası mevcuttur. Bunlar;

  • Tam ziya teminatı
  • Geniş Teminat
  • Dar Teminat

Tam Ziya Teminatı Sigortası

Sigorta poliçesinde belirtilen sebeplerden dolayı eşyalarınız nakliye aracı ile birlikte tüm değerini kaybederse eşyalarınızın sigortalanmasını sağlayabilir. Bu sigorta türü yalnızca tüm eşyalarınız hasar gördüğünde çalışır. Diğer hasarlar bu garanti kapsamında değildir.

Geniş Teminat Sigortası

Geniş teminat sigortası aralığındaki garanti, tüm tehlikeleri kapsar ve eşyalar arasında ayrım yapmaz. Yani taşınan eşyanın neden olabileceği tüm hasarlara karşı koruma sağlar. Ancak, bu garantinin bazı sınırlamaları olduğunu unutmamalıyız. Bunlar onlardan bazıları;

  • Sigortalının kasten sebep olduğu ziyan, hasar veya masraflar,
  • Yasadışı durumlar (kaçakçılık, sırlar, ticaretin yasaklanması vb.)
  • Taşıma şartlarına uygun hareket edilmemesi, malların uygunsuz ve yetersiz paketlenmesi veya hazırlanmasından kaynaklanabilecek hasar, kayıp veya hasarlar,
  • Sigortalı malın gizli ayıpları ve bunlardan kaynaklanan muhtemel zarar, ziyan veya masraflar,
  • Sigortalı yükün olağan hacim veya ağırlık kaybı veya aşınması ve yıpranması olarak ifade edilir.

Taşınırken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri hangi firma ile çalışmanız gerektiğidir. Firmanın uzman bir ekibe sahip olması, teknolojiyi kullanması ve güvenilir taşımacılık hizmeti vermesi nedeniyle taşınma telaşı tatlı bir heyecana dönüşecek. Çünkü yeni bir eve taşınmak aslında yeni bir hayata başlamak demektir. Eski anılarınız gizlenecek ve yeni anılar biriktirerek hayatın güzelliklerini yaşamaya devam edeceksiniz.

Dar Teminat

Eşyaların nakliye edilmesi esnasında kısmi hasara uğramasının sonucunda kayıpların güvence altına alınması Dar teminat politikası kapsamındadır.

Emtia Sigortası Neye Göre Hesaplanır

Emtia sigortası hesaplanırken çeşitli faktörler göz önünde bulundurulur. Elbette bu faktörlerin en önemlileri taşınacak eşya ile ilgili olanlardır. Malın cinsi, toplam kalitenin hesaplanması, malların kalitesi ve ambalajı nakliye sigortası maliyetini etkileyen unsurlardır.

Aynı zamanda sigorta poliçelerinin fiyatını etkileyen bir diğer konu da sigorta teminatıdır. Örneğin, tüm mal kaybı dahil olmak üzere;

Emtia sigortanın toplam hasar kapsamı veya kazalardan kaynaklanan hasarları (kamyon devrilmesi gibi) kapsayan dar kapsam, sigorta maliyetlerinde farklılık gösterir. Ayrıca, nakliyeyi gerçekleştiren aracın türü, mesafe uzunluğu ve birçok farklı etkene göre değişkenlik gösterir. Ayrıca sefer sayısı ve seyahat mesafesi (kilometre cinsinden) de sigorta maliyetini etkili bir şekilde belirleyebilir.

Nakliye Sigortasının Hesaplanması

Unutulmamalıdır ki, Emtia sigortası hesaplamanın evrensel bir formülü yoktur. Dolayısıyla bu durum şirketten şirkete göre farklılık arz eder. Ancak açıklamak için bir örnek kullanacak olursak; örneğin tüm eşyaların kaybolması veya kullanılamaz hale gelmesi durumunda, sigorta şirketinin müşteriye ödemesi gereken tazminat tutarı, belirlenen hasar tutarının sigorta değerinin çarpımı ile sigorta değerine bölünmesidir. Ancak bu durumun sigorta şirketinden sigorta şirketine değişebileceğini tekrar hatırlatalım.

Nakliye Sigortası Yaptırılırken Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Nakliye sigortası, nakliye sırasında karşılaşılabilecek hasarlar için malların mali değerinden nakliyeci şirketin sorumluluğundadır. Bu sigorta, nakliye şirketlerini ve kişisel eşyalarını korumak için geliştirilmiştir. Taşınacak eşyaların belirtilen tarih ve saatte güvenli ve zararsız bir şekilde taşınması çok önemlidir. Nakliye sigortası en popüler sigorta türlerinden biridir, çünkü nakliye sırasında mal veya araçlarda öngörülemeyen hasarlar sigorta tarafından karşılanacaktır.

Nakliyat sigortasının teminatı, ana teminat ve ek teminat olmak üzere ikiye ayrılır. Bu detayları yukarıda açıkladık. Ancak özetle, esas garanti; aracın devrilmesi, yere çarpması veya bir aracın çarpması, yangın, yol koşullarından kaynaklanan hasarlar ve yıldırım düşmesidir.

Ek teminatlar genellikle; yükleme, taşıma veya boşaltma sırasında meydana gelebilecek hasarlar, depremler, savaşlar ve diğer sosyal ve doğal olaylar ile hırsızlık gibi durumlardır. Nakliyat sigortası, mal veya eşya gibi eşyalar veya altın, mücevher, para veya değerli evrak gibi varlıklar için olabilir. Taşıma sigortası ile ilgili söyleyebileceğimiz bir diğer konu ise, sigorta poliçesinin seyahat düzenlemelerine dayanmasıdır.

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al