Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Bilmeniz Gereken Emlak Terimleri

Bilmeniz Gereken Emlak Terimleri

Bilmeniz gereken Emlak terimleri vardır. Emlak sektöründe her sektörde olduğu gibi belirli ve özel terimler kullanılmaktadır. Emlak dili denilen bu özel dili, özellikle de gayrimenkul danışmanlarının daha verimli bir şekilde çalışmaları için bazı terimleri bilmeleri gerekir. Dolayısıyla emlak sektöründe olan bir takım terimler çok sık kullanılmaktadır.  En çok kullanılan gayrimenkul terimlerini bilmek hem işletmenizin başarısını gösterebilir hem de müşterilerinizin gözünde deneyimli ve güvenilir bir imaj oluşturabilir.

Gayrimenkul sektöründe bilmeniz gereken 10 gayrimenkul terimi;

Amortisman; kiralanan evin geri dönüş süresidir. Amortisman; gayrimenkul yatırımının yıllar içinde sağladığı kira getirisi ile birlikte gelir. Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değeri aylık kira gelirine bölünmelidir.

Komisyon; bir kira veya satış işlemi aracılığı ile emlakçı tarafından alınan ücretlerin yüzdesidir. Emlak danışmanları genellikle gayrimenkulün gerçek satış değeri üzerinden alıcıdan% 3 komisyon ve satıcıdan% 3 komisyon alır.

Kaparo; Bir işlemi garanti altına almak için ev satın almak veya kiralamak isteyen kişilerden alınan ücrettir. Bu alıcı tarafından ödenen çok küçük bir miktardır. Kaparo, alıcının geri çekilmesine rağmen emlak danışmanlarına garanti verir.

Depozito; Kira depozitosu bir tür güvenlik teminatıdır. Kiracı evde yaşadığı sürece lokasyonda oluşabilecek sorunlar için bir teminat tutarıdır. Bu ücret, kiracının evde neden olabileceği sorunlar nedeniyle gereklidir. Kiracının evde hasara neden olması durumunda tutar düşülecek veya kiracı taşınırsa iade edilmeyecektir.

Konut Kredisi; Ön ödemesi (peşinat) olan ve ev almak isteyenlere banka tarafından verilen kredi türüdür. Farklı şekillerde ödeme yapmak için konut kredisi kullanabilirsiniz.

İpotek; Banka, peşinatı olan ve ev almak isteyen kişilere farklı koşullarda konut kredisi garantisi vermektedir. Ancak bankalar, verdikleri krediler karşılığında konut satın alan müşteriler için ipotek koyabilirler. Bu durum bankaların kendilerini güvenceye almasını sağlar. Diğer bir deyişle de bu sayede ödemenin kesintiye uğraması durumunda banka kendini garanti altına almış olur.

Bölge Raporu; Emlak danışmanı, hizmet verdiği bölge için müşterilerinin gayrimenkul ihtiyaçları konusunda bilgi vermesini amaçlayan bir rapordur. Bölge raporu sayesinde ortalama satılık ya da ortalama kiralık, yatırım, geri ödeme zamanı, eğitim durumları, nüfus yapısının değerlendirilmesi, sosyo-ekonomik derecelendirme vb. verilere ulaşılabilmektedir.

Evin Değeri; Bu terim, bir konutun ortalama olarak satış fiyatını belirlemektedir. Böylelikle profesyonel bir analiz ekibi tarafından çalışma yapılarak konut değerinin hesaplanması yapılır.

Gayrimenkul Değerleme; Gayrimenkulün doğru (veya tahmini) doğru değerinin belirlenmesi işlemidir. Süreç, bağımsız, adil ve objektif standartlar ve verilere dayalı olarak belirlenir.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı; Gayrimenkul ve gayrimenkul sermaye piyasası araçlarına, gayrimenkul projelerine, gayrimenkul haklarına ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilen, belirli projeleri gerçekleştirmek üzere adi ortaklıklar kurabilen ve diğer alanlarda izin verilen faaliyetlerde bulunabilen sermaye piyasası kurumlarıdır. Sermaye Piyasası Kurulu’nun ilgili tebliğinde belirli durumlar geçerlidir. Bunları açıklamak gerekirse, belirli bir projeyi gerçekleştirmek için belirli alanlarda yatırım yapmak amacıyla sınırlı bir süre içinde bir gayrimenkul yatırım ortaklığı fonu kurulabilir. Bunun yanı sıra herhangi bir sınırlama olmaksızın sınırlı veya süresiz bir gayrimenkul yatırım ortaklığı fonu kurulabilir. 

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al