Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Dekorasyon Nedir ?

Dekorasyon Nedir ?

Dekorasyon inşa edilen bina türünde ki yapıların iç mekanları ile dış mekanlarını süsleme sanatı olarak tanımlanmaktadır. Geçmişten bugüne bakıldığında insanların her zaman yaşadıkları mekanları herhangi bir şekilde dekore etmeye çalıştıkları görülmüştür. Bu olay insanların dünyasında olan zevklerini yaşadığı ortama aktarma isteklerinden güç almaktadır. yaşamımızı devam ettirirken, vakit geçirirken keyif aldığımız ve alacağımız mekanlar oluşturmaya çalışırız. Bununla birlikte kişiler kendi zevkleri karakterleri ile dekore ettiği ortamı diğer insanlara da aktarma dürtüsüne mani olamazlar. Şöyle bir bakıldığında insanları yaşadığı mekan, çalıştığı mekan ya da bahçeleri bir şekilde kişiliklerini yansıtmaktadır. Kişiliğimizi yansıtan, tamamı ile kendi zevkimiz üzerine döşediğimiz, huzur bulmak istediğimiz mekanları oluştururken kullandığımız obje ya da tasarım ürünleri ile yapılan süsleme işine dekorasyon ismi verilmiştir.

Ev Dekorasyon Aksesuarları Nelerdir ?

Ev aksesuarı alışverişine çıkmadan önce kesinlikle ne aradığınızı bilmelisiniz. Bu durum işinizi kolaylaştıracaktır. Oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan ev aksesuarları alanında ne aradığımıza karar vermek fazlası ile zordur. Bundan dolayı önceden aksesuarlar hakkında bilginizin olması gerekmektedir. Bir liste oluşturabilir buradan yardım alabilirsiniz. Peki bu listede neler olabilir ? en popüler ev aksesuar çeşitleri şu şekildedir;

  • Kırlent ya da koltuk şalları
  • Tablolar
  • Aynalar
  • Dekoratif kaseler
  • Dekoratif tepsiler
  • Kitaplar ya da dergiler
  • Abajurlar
  • Sepetler
  • Mumlar
  • Şamdanlar
  • Dekoratif kilimler
  • Çerçeveler ya da fotoğraflar
  • Vazolar
  • Çiçekler, kozalaklar, dallar ya da deniz kabukları gibi doğal olan materyaller
  • Biblolar
  • Diğer süs eşyaları

Bu oluşturulan listeye pek çok ekleme yapılabilir. Bahsettiğimiz ürünler ev dekorasyon aksesuarları açısından en popüler olanlardı. Fakat siz kendi zevkiniz ve yaratıcılığınız ile farklı parçalardan mükemmel bir ortam oluşturabilirsiniz.

Ev Dekorasyon Rehberi

Dekorasyondaki en karışık hususlardan bir tanesi ev dekorasyonu ile süs eşyaları seçimidir. Tabi arkasından da bunların düzenlemesi gelir. Ev aksesuarları ya da dekoratif objeler dekorasyon için oluşan beklentiden çok daha büyük etki oluşturur. Güzel bir şekilde yapılan dekorasyon rastgele oradan buradan alınmış eşyalardan çok daha fazlasını içermektedir. Gerçek bir dekorasyon için tasarımcı; ayna, çerçeve, mum, kırlent, vazo, biblo gibi ev dekorasyonunda önde gelen malzemelerin nerede nasıl kullanacağını önceden bilip buna göre seçimini yapmalıdır. Bununla birlikte dekoratif aksesuarlar bir mekanı yenilemenin en ucu yoludur. Bilinçli bir şekilde yapılmayan aksesuar alışverişi sonucu eviniz sadece kullanmayacağınız bir sürü eşya ile dolacaktır. Ayrıca gereksiz para harcaması da cabası. Bundan dolayı ev içerisinde neye ihtiyaç var ise iyi bilinmeli ona göre alışveriş yapılmalıdır.

Etnik Ev Dekorasyonu

Bu alanda yaşanmışlıklar oldukça fazla önem taşımaktadır. Etnik tarz denilince akla gelen direkt yaşanmışlıklar ile dolu ürünleri aynı yerde toplama fikri geliyor. Bu stilin bu kadar sevilmesinin sebebi de bu. Etnik tarz kontrast renklerin veya farklı desenlerin hep birlikte kullanan cesurluğu ile nam salmış bir stildir. Canlı renkler, el işçiliği içeren aksesuarlar ya da masif ahşap ürünlerin toplanması olarak da özetlenebilir. İlk görünüşte birbirleri ile uyumu olmayan fakat bir araya geldiğinde bir bütünlük oluşturan parçalar kullanılmaktadır. Yani özünde bu stil zıtlıklardan uyum sağlamayı istiyor. Kendi isteğinizce gold detaylara da yer verilebilir. Bunlar bana fazla olur diyenler ise sadece bir adet etnik halı ile bu stili mekanında yakalayabilir. Bu sadece size ve zevkinize kalmış bir durumdan ibarettir.  Modern parçalar ile eski tarz mobilyaların birleşmesi bu tarz da olmazsa olmaz denilenlerden. Vintage ya da retro tarzında kendine has bir parça modern bir eve konulduğunda farklı bir hava oluşturmaktadır.

Dekorasyonun Önemi

Yaşantımızın büyük bir kısmını kapalı ortamlar içerisinde geçirmekteyiz. En başta ev ve iş yerlerinde. Zamanımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz bu ortamların huzura, ilişkilere ve bizim enerjimize direkt bir etkisi olduğu görülmektedir. Dekorasyon için kullanılan rengin ya da objenin insanlar üzerinde farklı etkiler oluşturduğu bilinmektedir. Bu bilinen etkilerden kaynaklı dekorasyonun yalnızca ev için değil iş yeri için de önemli olduğunu anlayabiliriz. Mesela profesyonel bir mağaza da dekorasyon genel anlamda gelen müşterilerin rahat etmesi baz alınarak yapılır. Tasarlanan bu görünüm ile müşterilerin daha fazla alışveriş yapma isteği sağlanır. Ofis dekorasyonları da aynı anlayıştan oluşmaktadır. Yapılan dekorasyonun iş yerinde çalışan insanlara huzurlu rahat bir mekan sunması hedeflenmelidir. Dekorasyon dizaynı, üretkenliği dahi etkileyebilmektedir. Bundan dolayı sade bir görünüm tercih edilir. Dekorasyonun önemi oldukça fazladır.

İç Dekorasyon

İç dekorasyon ortamlara tasarım oluşturmaya yönelen bütün çalışmaların genel isimlendirmesidir. İç dekorasyonun genel zamanımızı kapalı ortamlarda geçirdiğimiz için oldukça büyük bir önemi vardır. iç dekorasyon biz fark etmeden bizi oldukça etkileyebilir. Bu nedenden dolayı istediğimiz huzur bulabileceğimiz biçimde bir iç dekorasyon oluşturmalıyız. Mesela yaşam alanları şık ya da konforlu tasarımlar ile oluşturulmalıdır. İç mimari dekorasyon tasarımının amacı bireylerin bir ortamdan en iyi biçimde yararlanmalarını sağlamak olmuştur.

Modern Dekorasyonda Sadelik Tutkusu

Modern dekorasyon için öncelik sadelik ile minimalizm olmuştur. Bu yönde modern dekorasyonun minimalist dekorasyona benzediği söylenmektedir. Yani modern dekorasyonda fazla olan hiçbir eşyaya yer verilmemektedir. Modern dekorasyondan şu şekilde bahsedebiliriz;

  • Sade bir ortam hayal ediyorsanız beyaz ya da krom renkleri tercih etmeniz minimalist bir dekorasyon tarzı oluşturacaktır.
  • Geometrik form sadelik için olmazsa olmaz bir durumdur. Oda dekorasyonunda kullanılan mobilyalar kadar dekoratif ürünlerin de bu doğrultuda seçilmesi önemlidir.
  • Kanepe ya da koltuk seçimlerinde beyaz rengi tercih etmeniz yine hem sade hem de modern bir hava katacaktır.
  • Modern ev dekorasyonunda yine metalik renkler ya da mat tonlar tercih edilebilir.
  • Ayna seçimi geometrik form baz alınarak yapılmalı. Detay veren çerçevelerden uzak durulmalıdır.
  • Kendinden desenli veya çizgili dokular kullanılmalı.
  • Aydınlatma için aplik çeşitleri ya da spor ve lambader kullanılabilir.
  • Dekoratif aksesuarlar sadelik ve modern tarzın korunması için mobilyalara uygun seçilmelidir.

Ev Aksesuarları Nereden Alınır ?

Aksesuar alışverişi yapılan mobilya alışverişinden farklı bir durum değildir. Bundan dolayı mobilyaları nasıl alıyorsak aynı yöntem doğrultusunda aksesuarda alabiliriz. En klasik yöntem olan mobilya ve aksesuar satan mağazaları gezerek ürünleri birebir görmektir. Fakat bu klasik yöntem oldukça yorucu ve uzun sürebilen bir yöntemdir. İkinci yöntem olarak pek çok markanın bulunduğu alışveriş merkezlerine bakmak olabilir. Bu şekilde kaliteli birbirinden çeşitli ürünleri aynı çatı altında bulabilirsiniz. Fakat bununda kötü bir yanı var ki aldığınız eşya size özel olmayacak. Yani herhangi birinin evine gittiğiniz de büyük bir mağazadan alışveriş yaptığınız için o kişide o eşyayı almış olabilecek.  Bu durumdan da rahatsız oluyorsanız bu kez de üçüncü yöntem olarak internete başvurabilirsiniz. Üç yöntem arasında hangisi size en uygunsa onu seçmeli o doğrultuda evinizin aksesuar ihtiyaçlarını gidermelisiniz.

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al