Evinizi taşımaya karar verdiyseniz öncelikle tebrikler! Yeni evinize taşınırken, ülkemizin kaçınılmaz doğal afetlerinden olan deprem söz konusudur. Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır sorusu hepimiz için endişe uyandıran nedenlerdendir. Elbette depremlerden korunmak mümkün değildir. Ancak gerekli önlemler alınarak deprem nedeniyle oluşabilecek maddi ve manevi kayıp ve zararların önüne geçilebilir. Yani deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenleri yapmanız hayati önem taşımaktadır. Bu noktada oturduğunuz binanın depreme dayanıklı olup olmadığının önemini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Peki Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır ve depreme dayanıklılık raporu nereden alınır?
Binanın Depreme Dayanıklı Olduğu Nasıl Anlaşılır ve Bu Evin Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Doğal afetler söz konusu olduğunda, güvenlik hepimiz için bir numaralı önceliktir. Bu nedenle “Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır?” veya “30 yıllık bu bina depreme dayanabilir mi?” gibi sorulara cevap aramanız ve buna göre yer değiştirme ve bina güçlendirme uygulamaları planlamanız normaldir. Ne yazık ki, uzman denetimi olmadan bu sorulara sağlıklı bir yanıt vermek mümkün değildir. Bu nedenle binanın güvenliği ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa deprem testi yaptırmanızı öneririz. Evet, inşaatçının yapmak istediği test tartışılamayacak kadar önemlidir. Ancak bu testler net bilgi vermese de binadaki bazı özellikler risk durumları hakkında fikir verebilir. Bu nedenle evinizin depreme karşı dayanıklılığını sorgulama aşamasında kontrol etmeniz gereken en önemli noktaları sıralayalım.
Bina yaşı: Bina yaşı, binanın hangi deprem yönetmeliğine göre yapıldığı hakkında bilgi verir. Mevcut yönetmeliklere uygun olarak inşa edilen binaların, eski binalara göre dayanıklılık konusunda daha başarılı olduğu kabul edilmektedir. Özellikle 1999 Marmara depreminden sonra çıkarılan Yapı Denetim Kanunu, daha güçlü bir yapı inşa etmek için önemli bir adımdır. Bu nedenle 1999 depreminden sonra yapılan binalar ilk tercih olabilir. Ayrıca binalar yaşlandıkça yapı malzemeleri eskiyebilir ve görevlerini başarılı bir şekilde yerine getiremeyebilir.
Zemin koşulları: Nehir yatakları veya çöplükler doğal afetlere daha duyarlıyken, sert zemindeki yapılar daha dayanıklı olarak kabul edilebilir. Binanın temelinin yeraltı suyuna sahip olup olmadığı da önemlidir. Su, elektrikli pompa ile temelden dışarı pompalanıp tahliye edilse de, suyun zeminde birikmesi ve temele verdiği zarar göz önüne alındığında, zemin koşullarının önemi bir kez daha anlaşılmaktadır. Tabii bu sırada yapımında kullanılan malzemelerin kalitesinin de çok önemli olduğunu hatırlamakta fayda vardır. Beton kalitesi gibi standartlar ancak inşaat mühendisleri gibi uzmanlar tarafından incelenebilir ve değerlendirilebilir.
Onaylı projelere uygunluk: Binalar onaylı projelere uygun olarak inşa edilmeli ve inşaat sonrası takip edilmelidir. Ne yazık ki tadilat sırasında kaçak katlar, asansörler, kesme kolonları gibi projede yer almayan uygulamaların yapılması güvenlik sorunlarına neden olabilir. Binanızın başına bu durum gelirse mutlaka bir uzmana danışmanızı öneririz.
Kiriş ve kolon durumu: Kolon ve kirişlerdeki çatlaklar yapının dayanıklılığı hakkında bilgi verebilir. Ancak kiriş veya kolonda herhangi bir çatlak yoksa bu binanın dayanıklı olduğu anlamına gelmeyebilir. En doğru sonuçların sismik testlerle alınabileceğini tekrar hatırlatırız.
Binadaki nem: Nem, binanın su geçirmezliğinin zayıf olduğu anlamına gelebilir. Özellikle bodrum katındaki nem, zamanla binanın yapısal sistemine zarar verebilir.
Sismik testler nasıl yapılır?
Bahsettiğimiz gibi, gözünüzle görebileceğiniz bazı unsurlar yapının dayanıklılığı hakkında size fikir verebilir. Ancak bazen çıplak gözle göremediğiniz ve uzman incelemesi gerektiren bazı özellikler binanın güvenilirliği hakkında bilgi verir. Yani evet, binanın sismik direncini ölçmek için analiz gerekiyor. Binaların sismik analizi; belediyeler, il çevre ve şehircilik büroları, ilçe belediye başkanları veya özel şirketler. Özel bir şirketten hizmet almayı planlıyorsanız, şirketin portföyünü kontrol etmeniz, şirketin güvenilirliği hakkında size bilgi verebilir. Aynı zamanda sismik test fiyatlarının analiz merkezine göre değişebileceğini de beyan ederiz. Peki dayanıklılık testi nasıl çalışır? Ön incelemelerin ardından, atanan uzmanlar binanın zeminini ve taşıyıcı sistemini detaylı bir şekilde incelemştir. Binanın zemin durumunu, fay hattına olan mesafesini ve yaşadığı depremi kontrol ederler. Ana sonuç, binadan karot alınması (binadan numune alınması) ve numunenin incelenmesinden sonra oluşturulan raporda belirlenir.
Zorunlu Deprem Sigortasını Güncellemeyi Unutmayın!
Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır sorusundan sonra bir takım özelliklere de değinmek isteriz. Günümüzde deprem gibi doğal afetlerin ne zaman olacağını bilmek mümkün olmasa da maddi ve manevi kayıpları önlemek için gerekli önlemler alınabilir. DASK her yıl yenilenmesi gereken sigorta ürünü olup, aynı zamanda deprem nedeniyle binanızda meydana gelebilecek olası hasarlara karşı finansal teminat sağlamak üzere tasarlanmıştır. Poliçenizde belirtilen teminatlar ve limitler dahilinde size garanti veren DASK hakkında daha fazla bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz. DASK fiyat bilgisi almak için “DASK Teklifi” sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.