Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Taşınacağın İçin İşten Ayrılma Tazminatı Mı Almak İstiyorsun?

Taşınacağın İçin İşten Ayrılma Tazminatı Mı Almak İstiyorsun?

Belirli nedenlerden dolay şehir ya da ikamet değiştirme durumu gerçekleşebiliyor. Ev taşıma veya Taşınma nedenlerinin başında iş değişikliği veya iş yeri konumuna daha yakın bir konutta ikamet etme gibi sebepler gelmektedir. Kirada oturan kişilerin de kontrat zamanının yenilenmemesi nedeni ile ev taşıma durumu unutulmamalıdır. Taşınma durumunun büyük bir kısmı tayin olma ve ev değişikliğinin zorunlu olması gibi sebeplerden de meydana gelebiliyor.

Güncel Taşınma Sebebiyle İşten Ayrılmak

Taşındığınız için işe gelmeme gibi bir durum söz konusu olamaz. Aynı şekilde işten ayrılma, maalesef ki kıdem tazminatı alabilmek için de haklı bir gerekçe değildir. Bu durum genelde işvereninizin yeni taşındığınız şehir veya ilçede şubesinin bulunması şeklinde gelişebiliyor. İşverenin şubesi olsa bile o şubeye tayininizi istemeniz için de bir gerekçe olmuyor. Söz konusu atama ve tayinleri işverenin kendi inisiyatifinde yapması gereklidir. Dolayısıyla taşınma nedeniyle işten ayrılmak ve tazminat almak gibi bir durum gelişmez.

Başka Şehre Taşınmak Tazminat Gerektirir Mi?

Başka şehre taşınmak tazminat gerektirir mi? Sorusunun cevabı, hayır gerektirmez olacaktır. Çalıştığınız kurum özel sektör ise tamamen işveren insiyatifindesiniz demektir. Eğer iş sözleşmenizi İş Kanunu’nda belirtilen haklı bir nedenden dolayı feshetmiş iseniz, Bu durumu da işten ayrılma aşamasında yazılı olarak belirtmişseniz tazminat talep edersiniz. Kazanma şansınız da büyük olasılıktır. Fakat diyelim ki haklı bir gerekçe olmaksızın işten ayrıldınız, dolayısıyla bu durumda tazminat talep etme hakkınız bulunmuyor. Türkiye’de çalışma süresi haftalık toplam 45 saate denk gelmekte. Çalıştığınız süre aralığına denk gelen saat de haftalık 45 saati geçiyor ise işvereniniz fazla çalışma ücreti yatırmak zorunda. İşveren fazla mesailerinizi yatırmamış ise bu durumda ödenmeyen fazla mesaileriniz için iş mahkemesine dava açabilirsiniz. Böyle bir hakkınız bulunmaktadır. Önceki örnek emsal kararlar olduğundan, kazanma şansınız da oldukça yüksektir.

Taşınma Nedeni İle İşten Ayrılmak Ve Tazminat Alımı

Taşınma nedeni hukuken verilmiş bir izin süresi bulunmamaktadır. Çalışan kişinin işten bu nedenle izin alabilmesi tamamen işveren tarafın inisiyatifi ile ilgilidir. Ancak izin alınamaması durumunda çalışanın işten ayrılması uygun bir durum değildir. Taşınma durumu neden gösterilerek işten ayrıldığında kıdem tazminatı almak maalesef mümkün değildir. İşveren tarafın taşınılan başka bir şehirde mevcut olan bir iş kuruluşu olsa bile, çalışanın o bölgeye tayin istemesi de haklı olarak görülen bir sebep olmayacaktır. İşveren tarafın çalışan tarafın evine daha yakın bir şube için tayin durumuna izin vermesi yine işveren inisiyatifine bağlıdır. Kısacası taşınma nedeni ile işten ayrılma durumu tazminat durumuna neden olan bir sebep değildir.

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al