Türkiye, hem ılıman iklimi ile hem de doğal güzellikleriyle bilinen bir ülkedir. Ancak Soğuk havalar için yalıtım önlemleri almak, daha iyi şartlarda barınmanızı sağlar. Türkiye kışın çok kuvvetli soğuk havaya maruz kalmaktadır. Bina yalıtımı, soğuk havaya karşı en iyi önlemlerden biridir. Kaliteli bir yalıtım sisteminiz varsa ısınmaya harcadığınız paranın çoğu cebinizde kalır. Farklı bir eve taşınmayı düşünüyor ve soğuk bir bölgeye yerleşmeyi düşünüyorsanız, ev seçerken taşınacağınız evin ısı yalıtım özellikleri hakkında detaylı bilgi edinmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Eğer oturacağınız evin yalıtım performansına dikkat etmiyorsanız, soğuk havalarda evinizi ısıtmak için çok para harcamanız gerekebilir. Öte yandan evinizin yalıtım sistemi iyi değilse, ısınmaya çok para harcasanız bile evinizi istediğiniz gibi ısıtamayabilirsiniz. Bu talihsiz durumla karşılaşmamak için ısının korunması konusuna büyük önem vermeliyiz. Yeni bir eve taşınırken, yalıtımı ve kalitesi iyi olan bir ev seçmek, ısıtma maliyetlerinden büyük ölçüde tasarruf sağlayabilir. Daha da önemlisi, evinizi kışın istediğiniz sıcaklık seviyesine kolayca ayarlayabilirsiniz.
Soğuk Havalar İçin Yalıtım Önlemleri Nasıl Alınır
Soğuk havalar için yalıtım önlemleri sistemlerini değerlendirirken 3 temel kategoriyi temel alabiliriz. Bu kategoriler;
- Isı yalıtımı
- Ses yalıtımı
- Su yalıtımı
Şeklinde kategorize edebiliriz. Ancak ısı koruma denilince akla gelen ilk seçenek şüphesiz ısı yalıtımı olacaktır. Isı yalıtımı nedir diye kısaca cevaplamak gerekirse; ısının binanın içinden dışarıya kaçmasını engellerken, aynı zamanda dışarıdan soğuk havanın girmesini de engeller. Kaliteli ve güçlü ısı yalıtımına sahip bir binada, sıcaklığın çok yüksek olduğu yaz aylarında ise tam tersi işlem yaparak serin havayı içeride tutar. Bu özelliğinden dolayı kışın evdeki sıcaklık, yazın ise evdeki serinlik konforlu bir şekilde korunur. Bu sayede enerji tasarrufu yapılabilmekte, evin ihtiyaç duyduğu sıcaklık ve soğuk ortam daha kolay sağlanabilmektedir.
Isı Yalıtımının Avantajları Nelerdir?
Soğuk havalar için yalıtım önlemleri alınırken bu noktada ısı yalıtımının avantajlarından da bahsetmek gerekir. Bunlar;
- Isı koruma işlemi binanın ısıtma ve soğutma maliyetlerinden büyük ölçüde tasarruf sağlar. Yönetmeliklere uygun olarak yapılırsa yazın serin, kışın ise etkin bir şekilde sıcak tutar.
- Yüksek kaliteli yalıtım malzemeleri binanın nemlenmesini engeller, dolayısıyla küf ve mantar oluşumunu engeller.
- Yalıtım, evinizdeki klimayı dengeli bir seviyede tutar ve odalar arası yüksek sıcaklık farklarını engeller.
- Mevzuata uygun yalıtım malzemeleri, yakıt tüketiminden kaynaklanan egzoz emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olabilir ve çevre kirliliğinin önlenmesi ve küresel ısınma ile mücadele için büyük önem taşır.
- Son olarak yalıtım malzemesi betondaki demiri paslandırmaz, bu sayede yaşadığınız binanın ömrünü uzatır ve dayanıklılığını artırır.
Binalara Yapılan Yalıtım İşlemleri
Binalarda ısı yalıtımı ağırlıklı olarak çatı ve duvarlara, ardından zeminle temas eden kısımlara, katları ayıran döşemeye, tesisat ve havalandırma kanallarına, binanın dış cephesine ve ısıtılmayan kısımlara bakan duvarlara uygulanmaktadır. Tüm bu ısı yalıtım projelerine ek olarak, pencerelerin neden olduğu ısı kaybını ortadan kaldırmak için pencere ısı yalıtım teknolojisi de uygulanmaktadır. Isı yalıtımının temel amacı, yaşadığınız binada veya evde gerekli tüm yüzeylere ısı yalıtım malzemeleri yerleştirmek ve evin içindeki ısıyı korumaktır. Pencereler özel kaplamalı içi boş cam ünite doğrama yardımı ile sağlamlaştırılsa da tesisat izolasyon malzemeleri ile desteklenmekte ve güçlendirilmektedir. Ayrıca evin izolasyonu binanın dışından yapılabileceği gibi evin içinden de yapılabilmektedir.
Yalıtım İşlemleri İçin Kullanılan Malzemeler
Kullanılan malzemeler yalıtım türüne göre değişiklik göstermektedir. Polietilen köpük özellikle zemin kaplamalarında ses yalıtımı da sağlayabilen bir seçenek olduğu için yoğun talep görmektedir. Ayrıca perlit ekonomiktir ve çok etkili ısı yalıtımı, ses yalıtımı ve su geçirmez yalıtım malzemeleri sağlayabilir. Kolay uygulanması nedeniyle büyük talep gören başka bir ısı yalıtım malzemesi türü haline gelir. Isı yalıtımının belki de en yaygın türü olan mantolama, oldukça popüler bir tercih olarak insanların ilgisini çekmiştir. Sadece binanın ömrünü uzatmakla kalmayıp, aynı zamanda binanın dışına sıva koyarak ve üzerine özel bir kaplama yaparak profil, sonuncusu ısı yalıtımı sağlamak için dekoratif bir kaplama olur. Kılıf, estetik bir görünüm sağlaması ve sağladığı yalıtım ile de bilinmektedir.
Bodrum Katı Olan Evde Isı Yalıtımı Yapmak
Yeni bir eve taşınırken ısı yalıtımından tasarruf etmeniz her zaman bütçenize katkı sağlar. Soğuk havalar için yalıtım önlemleri bu noktada oldukça önemlidir. Özellikle taşınmak istediğiniz ev zemin veya bodrum katta ise parke zeminin altına sert köpük ve izolasyon malzemeleri koyup parke zemini aynı anda yapmak en doğrusudur. Bu ısı yalıtım işleminin sağladığı ısı yalıtım etkisi ile maliyetlerinizin kısa sürede geri kazanılmasını sağlayabilirsiniz. Evinizin parke zeminini yenilerken parke zemin fiyatına biraz daha ekleme yaparak ekstra yalıtım elde edebilirsiniz. Bu işlem sayesinde evinizi istediğiniz sıcaklıkta tutmak için ekstra çaba harcamanıza gerek kalmadan enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Aslında ilk aşamada daha fazla para ödemiş gibi görünseniz de enerji maliyetlerinden tasarruf edebilir ve maliyetlerinizi telafi edebilirsiniz.