Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Tevkifatlı Fatura Nakliye Firması İçin Nasıl Kesilir

Tevkifatlı Fatura Nakliye Firması İçin Nasıl Kesilir

Tevkifat nedir ?

Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir kelimedir ve vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamlarına gelmektedir.

Tevkifatlı fatura nedir?

Tevkifatlı faturanın normal ya da irsaliyeli faturadan bir farkı yoktur. Tevkifatlı faturayı diğerlerinden ayıran özelliği, faturaya konu olan verginin alıcı ve satıcı arasında bölüştürülerek ikisinden de alınması şeklindedir.

Tevkifatlı fatura nasıl hazırlanır?

Tevkifatlı fatura hesaplamadan önce tevkifat oranlarının değişiklik gösterdiğini göz önünde bulundurmamız gerekir. Tevkifatlı faturanın talep edilmesi durumlarında, uygulanacak olan oranın netleştirilmesinde de fayda vardır. Şimdi bir örnek üzerinden Tevkifatlı fatura hesaplamayı anlatalım:

Tevkifatlı fatura hesaplama örneği

Yürürlükte gelir türleri üzerinden bakanlar kurulu tarafından belirlenen 5/10, 9/10 gibi tevkifat oran aralıkları bulunmaktadır. Biz yine de basit bir hesaplama örneği üzerinden gidelim, 200 TL tutarı olan bir satış faturamız var diyelim.

Faturaya yansıyacak KDV oranı: %18

KDV tutarı: 36 TL

Genel fatura toplamı: 236 TL

Bu durumda satıcı unvanı ile 36 TL KDV ödememiz gerekiyor. Bu durumda tevkifat yapılması söz konusu ise ve kullanılan oran 5/10 ise 18 TL’lik KDV tutarının 18 TL’lik kısmı tevkif edilmiş olacaktır. Yani ödeme sorumluluğu alıcıya geçer ve faturanın genel toplamı bizim için 236 TL’den 218 TL’ye iner.

Tevkifat türleri gelir vergisi tevkifatı ve kdv tevkifatı olarak ikiye ayrılmaktadır. Önceden tanımlanmış gelir vergisi tevkifat oranlarının ve kdv tevkifat oranlarının detaylı bilgisi için mali müşavirinizle görüşmeniz de faydalı olacaktır.

Kimler tevkifat yapar ?

  • Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler ve bunların teşkil ettikleri birlikler,
  • Döner sermaye kuruluşları,
  • Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,
  • Kanunla kurulan ya da tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,
  • Bankalar,
  • Kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri),
  • Özelleştirme kapsamı altındaki kuruluşlar,
  • Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları da dahil bütün borsalar,
  • Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına veya birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler,
  • Payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem görmekte olan şirketler.
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al