Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Şerit Led Nasıl Bağlanır?

Şerit Led Nasıl Bağlanır?

Şerit Led Nedir ?

Kısa bir şekilde SMD led çip modellerinin 5 metre uzunluğundaki esnemiş alüminyum ya da bakır PCP ‘nin üstüne seri bir biçimde dizilmiş şekline şerit led denmektedir. 12 veya 24 volt elektrik enerjisi var ise çalışır. Silikonlu ya da silikonsuz diye isimlendirilen çeşitleri vardır. başka tanımlarına bakıldığında küçük bir yüzeyi olan LED lere sahip ince iletkenliği olan devre bantlarıdır.  Şerit LED’ ler esnek kullanım alanı oluştururlar. Ulaşmada güçlük çekilen alanlara ışık yayabilirler. Led’ler bükülebilen eşyalara, cisimlere bağlanabilirler. Doğrusallığı bulunmayan şekillerin konturlarının takibini sağlayabilirler. Renk kapasitesi çok fazladır. İstediğiniz her renkte ışık verebilirler. Led’ler üzerinde yapışkan olur ve her cisme yapışabilirler. Genele bakıldığında 1 metre üzerinde 60 LED bulunmaktadır. Tek çip ve üç çip taşıyanları vardır. genel tercih edilen tek çipli 60 ledli olanlardır. Metresinde 30 LED içeren üç çip sayısına sahip led’lerde bulunmaktadır. Genellikle çoğu volt açısından 12 volt DC akım ile beslenmektedir. Bundan dolayı 220 voltu 12 volta kadar azaltan adaptörler kullanılmaktadır.

Şerit Led Nasıl Bağlanır ?

Hangi özellikte şerit LED istiyorsak öncelikle bunu temin etmeliyiz. Daha sonra Led’ leri yakabilmek için trafoya ihtiyaç duyulur. Trafo piyasada kolay bir şekilde bulunabilecek bir malzemedir. Bu trafolar 12 volt olmalıdır. Bunun ile birlikte akım kapasiteleri  birbirleri ile aynı olmamalıdır. Trafonun üretebileceği en üst seviye akım çoğunlukla etiket üzerinde yazıyor olur. Trafoyu uygun hale getirdikten sonra 220 volt şehir şebekesini başlangıç olarak veriyoruz. Sonunda aldığımız ise 12 volt oluyor. Bunun ile şerit Led’ i bağlamış oluyoruz.

Trafo üzerinde bilinmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar;

  • Şebeke elektriği içeren faza, L harfi ile gösterilen giriş bağlanmalıdır.
  • Şebeke nötr’ü için, N harfi ile gösterilen giriş bağlanmalıdır.
  • GND üzerine bağlanacak olan giriş ise toprak sembolü ile gösterilen giriş olup toprağa bağlanmalıdır.
  • Kırmızı kablo olarak görülen şerit led üzerindeki (+) işaretli girişe 12 volt yani çıkış aldığımız volt+ bağlanır.
  • Siyah kablo olarak görülen şerit led üzerindeki (-) işaretli girişe ise COM bağlanmalıdır.

Şerit Led Renkleri

Şerit led renkleri çok değişkenli olup geniş renk yelpazesi ile oldukça fazla tonu içermektedir. Tek çeşit renk tonlarına sahiplerdir. Bu renk tonlarından bazıları şunlardır ;

Yeşil, mor, gün ışığı, mavi, kırmızı, pembe, amber , beyaz gibi renk tonları bulunmaktadır.

Kırmızı, yeşil ve mavi çok tercih edilen bir gruptur. Bunların İngilizce isimleri ile bir kısaltma oluşturulmuş RGB yani red, green, blue denmiştir. Bu LED ışıkları ayarlanabilen türe girmektedir. Üç ana renk olarak seçilen bu renklerin birleşmesi sonucunda kumanda modülü bağlantısı ile 8 adet birbiriden farklı ren tonları elde edilebiliniyor. Turuncu gibi farklı bir renk isteme durumunuz olduğunda RGB şerit led’ den alınabilir.

Farklı renkler oluşturmak istiyorsak bahsettiğimiz gibi controller kumanda cihazımın olması gerekmektedir. Yani led’ e yön vermemiz gerekir. İster animasyon yapılarak ayrı bir ton elde edilebilir isterseniz de bahsettiğimiz gibi renk tonları hepsi bir anda elde edebilirsiniz.

Şerit Led Ne Kadar Elektrik Harcar

Şerit led üç çip silikonlu led’ lerin her bir tanesin metresinde özelliğine ya da ürünün cinsine göre değişerek elektrik harcamaktadır. Üç çip içeren iç mekan RGB bir metre boyunda 4,8 ile 6 watt arasında enerji harcaması gerçekleştirir. Beş metre uzunluğu olan rulonun her bir metresinde 60 tane şerit led vardır. bir çip silikonlu ya da silikonsuz 3528 olan tek çipli 4.8 w enerji harcaması gerçekleştirir. 100 cm de 30 adet led barındıran üç çipi olan 7.2 w enerji harcaması göstermektedir. Metre başına 60 led içeren çip sayısı üç olan ledlerin enerji harcaması iki katına çıkar. Bu da 14.4 w gücünde enerji harcadığı anlamına gelir. Led’ in metre başına düşen 60 adet led olanı 3 çipli ya da 8 çipli olanlarda genelde aydınlatma amacı ile kullanılıyor. Piyasaya bakıldığında fazla oranda yaygın olan china ya da taiwan led’ler olmuştur. Bunların her biri 100 cm başına 60 adet ledi olan tek çipli şerit led’lerdir. Her metre başına 4,8 ile 6w arasında enerji harcar.

Şerit Bağlantısı

Şerit led bağlantısı 20 metre uzunluğunda şerit led’ i bir sürücü ile birbirine bağlamaktır. Ürün ile sürücün çıkış noktasına (+) ile (-) 12 volt ile besleme girişi bağlanmaktadır. Modülatör bağlantısı 20 metre uzunluğundan daha fazla uzunluk gerekiyorsa led kullanılmalıdır. Bu kullanım ise 1 adet master sürücü ile her 15 – 20 metre led başına bir tane SLAVE sürücü bağlanmalıdır.  Bunun diğer sürücülerden farkı vardır. Slave ve master sürücüler arasında data yani senkron kablo bağlantısı olmalıdır. data kablosunun özelliği ise slave sürücüsüne aynı anda aynı rengi verebilmek için gerekli olan bir kablodur. Slave led trafoları aynı anda olmadan güç kaynaklarından beslenebilirler. Bunun yanında gücün fazla olması durumunda bir tane güç kaynağı ile de kendilerini besleyebilirler.

Şerit Led’ Lere İç Ve Dış Mekan Kullanımı

Dış mekanda tercih edilen şerit led’ lerin üstündeki SMD ambalajlarında silikon kaplama bulunmaktadır. Bu bulunan silikon kaplama, şerit Led ‘i oldukça korumaya çalışmaktadır. En önemli özelliği ise oksitlenmeyi önlemesidir.  Oksitlenmenin önlenmesi durumunda şerit LED ‘in yaşama şansı uzar. İç mekan ya da dış mekan fark etmeksizin genellikle Led ömrü uzun olsun diye silikonlu kaplama kullanımı yaygındır.

Dijital (Adreslenebilir) Şerit Led

Dijital şerit Led işin içine girdiği zaman her bir LED ‘i tek başına kontrol edilmesi gerekir. Dijital şerit led adreslenebilir şerit led olarak da isimlendirilir. Her bir adet led’ in parlaklığını, rengini, açık ya da kapalı olma durumunu seçebilme imkanınız vardır. bu imkan da size her türlü çılgın, efsane efektleri yapmanızı sağlayacaktır.  İçerisinde entegre devre bulunmaktadır. Bu entegre devre ile tk eli olan bir arayüz üstünde iletişimine izin vermektedir. Bu mikro denetleyici ile yalnızca bir dijital pin kullanarak pek çok led’ i kontrol edebileceğiniz anlamına gelmektedir. Bu tip şerit led’ lerin üç adet iğnesi bulunmaktadır. Bunlar VCC, GND ve veridir.  İlk ikisi yani VCC ile GND şasiye güç uygulamak için vardır. veri ise pini mikro denetleyiciye bağlamaktadır.

Şerit Led Çeşitleri

Şerit led çeşitlerini farklı gruplar altında toplamak mümkündür. Bu gruplar şu şekildedir;

Şerit led’ lerin ışık gücünde inceleme yapıldığında;

  • Tek çipli şerit led
  • Üç çipli şerit led

Olarak iki basamakta gruplandırmak mümkündür. Tek çip ve üç çip için bahsedilen yazılar yukard bulunmaktadır.

İç ve dış mekan kullanımında inceleme yapıldığında;

  • Silikonlu şerit led
  • Silikonsuz şerit led

Olarak bunlar da iki basamakta gruplandırılmıştır. Silikonlu  ya da silikonsuz tercihinden yukarıda ki yazılarımızda bahsetmiştik. Seçimin devamı artık sizde.

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al