Hem ev sahiplerini hem de kiralık ev arayanları yakından ilgilendiren kira sözleşmesi son derece önemli yasal bir sözleşmedir. Sözleşmenin tarafları, ev sahibi ve kiracıdır. Kira sözleşmeleri, iki taraf için de son derece önemli ve ev ile ilgili yasal sorumlulukları belirleyen resmî belgelerdir. Sözleşme deyince kulağa korkutucu gelse de temel kurallara dikkat edilerek rahatlıkla doldurulup imzalanabilir. Her resmi belgede olduğu gibi, burada da dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır.
Bu yazımızda sizlere “Kira sözleşmesi nedir?”, “Neden önemlidir?”, “Nereden temin edilir?”, “Onaylatılmalı mıdır?”, “Nasıl doldurulur?” gibi soruların cevaplarını vereceğiz.
Ayrıca yazımızın son kısmında kira sözleşmesi örneği indir kısmına tıklayarak word (.docx) formatındaki sözleşmeyi indirebilir, çıktısını alarak kira kontratı düzenleyebilirsiniz.
İşyeri Kira Sözleşmesi
Kira Sözleşmesi, mülk sahibi ve kiralayan kişi arasında hazırlanan hukuki yazılı bir belgedir. Kira Sözleşmesi kapsamında hazırlanan İşyeri Kira Sözleşmesi aynı zamanda Ticari Kira Sözleşmesi olarak da adlandırılmaktadır. Mağaza, ofis, dükkân ve işyeri olabilecek herhangi bir taşınamaz mülk İşyeri Kira Sözleşmesi’ne dâhil olabilir. İşyeri kelimesi ise kişinin ticari ve ekonomik mesleki işlerini yürüttüğü yerdir. İşyeri Kira Sözleşmesi, kiracı ve mülk sahibi arasında oluşabilecek anlaşmazlıkları ve sorunları yasaları göz önünde bulundurarak hazırlamalıdır. İşyeri Kira Sözleşmesi mutlaka imzalanmalıdır. Eğer bu sözleşme imzalanmazsa her iki taraf da hem maddi yönden hem de manevi yönden büyük zarar görebilir. İşyeri Kira Sözleşmesi imzalamayan kişinin yasal olarak kirada hiçbir hakkı bulunmamaktadır. Sözüne güvendiğiniz kişi de olsa karşılıklı verilen sözler yasal olarak bir belgede toplanmalıdır. İşyeri Kira Sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler şöyledir;
İşyeri Kira Sözleşmesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler
İşyeri Kira Sözleşmesi’ni imzalamak yasal olarak zorunludur. Ayrıca bu sözleşmeyi imzalamak olası anlaşmazlıkları ve bu anlaşmazlıklar sonucu ortaya çıkan sorunları da engelleyecektir. Ancak İşyeri Kira Sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Bunlar şu şekildedir;
- Kiranın ne zaman ödeneceğinin tarihi net olarak belirtilmelidir. Kiranın banka veya PTT üzerinden ödenmesi zorunlu olduğu için sözleşmede banka hesap bilgileri de olmalıdır.
- İşyeri kira bedeli KDV hesaba katılarak net ve brüt olarak belirlenmelidir.
- İşyerinin metre kare alanı net bir şekilde ölçülerek sözleşmeye yazılmalıdır.
- Sözleşmede vergi, aidat ve işyerinin diğer masraflarındaki sorumluluğun kime ait olduğu belirtilmelidir.
- Eğer kira ödemeleri aksatılmaz ise mülk sahibi kiracıyı istediği gibi çıkartamaz çünkü kira sözleşmesi kendiliğinden 10 yıl uzayacaktır.
- Fesih koşulları ve cezai şartlar açık ve net bir şekilde sözleşmede belirtilmelidir.
- Kiralayan kişinin işyerini alt kiraya verip veremeyeceği sözleşmede belirtilmelidir.
- Kiracının işyerinde tadilat yapıp yapamayacağı yapılan tadilatı hangi tarafın karşılayacağı belirtilmelidir.
- Damga vergisi, çevre temizlik vergisi ve şerh masrafları gibi giderlerin kimin ödeyeceği mevzuattan farklı bir yöntem izlenecekse bundan bahsedilmelidir.
Kira Sözleşmesi Neden Önemlidir?
Kira sözleşmeleri sayesinde hem ev sahipleri hem de kiracılar ileride yaşanabilecek olan sorunlar karşısında haklarını arayabilir. Sözleşme içerisinde bulunan bazı demirbaşlar vardır. Mutfak ve banyodaki eşyalar, kombi, evin boya badana durumu demirbaş sayılabilir. Yapılan sözleşmede bunlar belirtilir ve kiracı mülkten çıkarken sözleşmede yazan bu hususlardan sorumlu olur. Bu sebeple kira sözleşmeleri son derece önemlidir.
Kiralanan mülk her ne olursa olsun yasal olarak kişiler kira sözleşmesi yapma hakkına sahiptir. Eğer yakın zamanda evinizi veya iş yerinizi kiraya vermeyi veya herhangi bir mülkü kiralamayı düşünüyorsanız sizlere bu konu hakkında bilmeniz gereken tüm detaylardan bahsetmek istiyoruz.
Kira Sözleşmeleri Nereden Temin Edilir?
Kira sözleşmelerinin temin edilmesi oldukça kolaydır. Eğer kiralama sürecini yöneten kişiler emlak danışmanları ise bu tarz resmî evraklar onlar tarafından da hazırlanabilir. Onun haricinde taraflardan biri de bu sözleşmeyi kırtasiyelerden kolaylıkla temin edebilir.
Kira Sözleşmesi Notere Onaylatılmalı Mıdır?
Kira sözleşmesi doldurulduktan sonra kişiler bu sözleşmeyi kendi aralarında imzalayabildiği gibi, noter huzurunda da imzalayabilir. Bu tamamen kişilerin tercihlerine kalmış bir durumdur. Genel olarak bakıldığında ise noter ücretinden dolayı ev sahipleri ve kiracılar bu sözleşmeyi kendi içlerinde imzalamayı tercih ediyorlar. Bu durumda herhangi bir para ödememiş oluyorlar.
Ayrıca, sözleşmenin sonradan da notere imzalatıldığı bilgisini verebiliriz. Sözleşmede belirtilen bir sorun yaşanıldığı takdirde sözleşme sonradan notere imzalatılabilmektedir. Bu durumda çıkacak ücret sadece damga vergisi gecikme cezasıdır. Çıkacak gecikme cezası ufak bir meblağ olduğu için genel olarak sadece bu durumda noter onayı tercih edilir, böylelikle bir sıkıntı olmadığı takdirde gereksiz yere damga vergisi ödenmemiş olur. Bu durum tamamen yasaldır. Kira sözleşmesi damga vergisi tutarı ile ilgili daha detaylı bilgiyi linke tıklayarak alabilirsiniz.
Kira Sözleşmelerinde Yer Alan Bölümler
Kira sözleşmeleri resmî evrak olduğu için doldurulurken dikkatli olunması gerekir. Sözleşmede üç bölüm vardır. İlk bölümde kiralanan mülke ilişkin genel olarak bilgiler yer alır. Bunlar adres, mülkün cinsi, mülk sahibi, kiralama tarihi ve bitiş tarihi, tarafların iletişim bilgileri, kira bedeli gibi genel bilgiler bilgilerdir. Bu bölüm oldukça önemli bir bölüm olduğu için doldurulurken son derece dikkatli olunması gerekir. İkinci bölümde ise mülk ile birlikte kiralanan demirbaşlar yer alır. Bunlar kombiler, su ve elektrik sayaçları, klima gibi ürünler olabilir. Kiracı evden çıkarken bu tarz önemki demirbaşlara zarar vermişse ya da yanında götürmeye kalkmışsa ev sahibi bu bölüm sayesinde hakkını arayabilmektedir. Son bölümde ise kira sözleşmesine ilişkin genel koşullar yer alır.
Kira Sözleşmeleri Nasıl Doldurulur?
Kira sözleşmelerinde yer alan ve doldurulması zorunlu alanlar mavi mürekkep kalem ile dikkatlice doldurulmalıdır. Bu sözleşmenin en az iki nüshası düzenlenmeli ve biri ev sahibinde kalırken diğeri de kiracıda kalmalıdır. Doldurulan sözleşme yine aynı şekilde ıslak imzayla tamamlanmalıdır. Eğer özel bir koşul var ise bu mutlaka sözleşmede belirtilmelidir.
Kira Sözleşmeleri Doldurulurken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Kira sözleşmelerinin yasal bir belge olduğu asla unutulmamalı ve mutlaka doldurulurken dikkatli olunmalıdır. Yakın zamanda böyle bir sözleşmede taraflardan biri olacaksanız mutlaka aşağıdaki konulara dikkat etmeniz gerekir;
- Öncelikle taraflardan biri orada yoksa mutlaka yerine imzayı atacak olan kişinin vekaletinin olup olmadığını kontrol edin. Gerekirse sözleşmeyi noter aracılığı ile imzalayın.
- Kontratta yazan adresin kiraladığınız mülke ait olduğundan kesinlikle emin olun.
- Kira artışlarında sorun yaşamamak için kira artış tarihlerini ve artış bedelini mutlaka sözleşmeye ekletin.
- İki tarafın da mutlaka T.C. kimlik numarasının yer aldığından emin olun.
- Sözleşmede mutlaka depozitoya ilişkin bilgilere yer verin. Hangi koşullarda geri alınabileceği ya da alınamayacağı gibi durumların yer aldığından emin olun.
Kira sözleşmesi yapmadan önce mutlaka yukarıda yazan bilgileri okumanız gerekir. Bu sizin için son derece faydalı olacaktır.
İlk defa ev kiraliyorum ve kira sozlesmesi nasil doldurulur bilmiyordum. Acikcasi kafamda bu konuyla ilgili bircok soru isareti vardi. Yazinizi okuduktan sonra butun sorularimin cevabini buldum ve hatta daha fazla bilgi edindim. Basarili bir Kira Sozlesmesi yazisi olmus. Tesekkurler etasin.com
Merhaba Beril Hanım,
Hizmetlerimiz hakkında detaylıca bilgilendirmek adına sizi müsait olduğunuzda İTÜ Teknokent’te bulunan ofisimize bekliyoruz.
İsterseniz evden eve nakliyat ve anahtar teslim taşıma üzerine gerçekleştireğimiz etkinliğimize de katılabilirsiniz.