Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Dijital Takograf Nasıl Kullanılır?

Dijital Takograf Nasıl Kullanılır?

Son günlerde gündemde epey yer edinen dijital takograflar hakkında merak ettiğiniz her şeyi açıklamak istedim.
Gelin hep beraber bu konuyu detaylı öğrenelim.
Yazımızın sonunda da en fazla merak edilen sorulara tek tek cevap vereceğim.
Ama öncelikle dijital takograf nedir, veriler nasıl indirilir, nasıl paylaşılır ve nasıl saklanmalı bu konuları açıklığa kavuşturalım.

Dijital Takograf Nedir?


Dijital (sayısal) takograf karayolu üzerinden yolcu ve eşya taşımacılığı yapan ticari araçlarda kullanılan bir kontrol cihazıdır.

Temel amacı sürücülerin sürüş periyotlarını ve görevlerini tutabilme yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda polis tarafından ulaşılmak istendiği taktirde, hatalara ilişkin bilgileri, sistemi tahrif etmeye yönelik girişimleri, hız sınır ihlallerini, kalibrasyon ayrıntılarını da belleğinde tutar.

Dijital takograf akıllı kartlar ile çalışır. Sürücüler, şirketler, yetkili servisler ve denetim görevlilerinin özel ihtiyaçlarına göre ayrı ayrı akıllı kartlar mevcuttur. Bu kartlar kullanıcılarına araçtaki takograf cihazındaki bilgilere ulaşma ve/veya kullanım olanağı sağlar.

Unutmadan sayısal takograflar onaylı servisler tarafından en azından 2 yılda bir kontrol edilmelidir.

Takograf cihazı;

  • Araç kullanım sürelerini  ve hızını denetler.
  • Kanunun belirttiği sınırlar çerçevesinde aracın kullanımını denetler.
  • Denetlediği kayıtları belleğinde tutar.
  • Hafızasındaki kayıtları grafik ya da yazılı rapor olarak verir.


Takograf Cihazının Amaçları

Denetimi geliştirmek ve adil rekabeti sağlamak.

  • Yol güvenliğini artırmayı sağlamak.
  • Taşımacılık sektöründe çalışanların sosyal standartlarına fayda sağlamak.

Takograf Verisi İndirme: Araç Verisi

Araç verisinin takograf cihazı tarafından indirilmesi gerekmektedir.
Takograf cihazının ön yüzünde bulunan girişe veri indirme cihazı ya da  veri indirme çözümü barındıran tablet/bilgisayarların kabloları bağlanır ve şirket kartı takılır. Bu sayede araç verisi indirilir.

Uzaktan veri indirme çözümlerinde ise sürücü kartı takograf cihazının birinci kart girişine, şirket kartı da şirket merkezindeki veri indirme cihazı ya da bilgisayara bağlı kart okuyucuya takılır ve ardından sürücü kartı verisi uzaktan şirket merkezine indirilir.

Takograf Verileri 5 Yıl Boyunca Saklanmalı


27587 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Takograf Cihazları Yönetmeliği kapsamında, sayısal takograf ve sürücü verilerinin saklanması zorunlu hale getirildi.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin” 98. Maddesi gereğince, yurt içi ve yurt dışı taşıma yapan firmaların araçlarına ait elektronik ve mekanik (analog) takograf cihazı verilerinin 5 yıl,

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Araçlarda Kullanılan Takograf Cihazları Hakkında Yönetmeliğin” 9. maddesi ve AETR sözleşmesi gereği,  dijital takograf cihazlarının verilerinin ise 1 yıl saklanması gerekmektedir.

Verileri titiz bir şekilde saklamalısınız. Aksi takdirde kaybettiğiniz veriler için, talep edildiğinde paylaşılmayan gün başına 100 Euro’dan başlayan ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz. Sadece 1 haftalık veriyi kaybettiğinizde en az 700 Euro ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Veriler, kanuni saklama süresi dolduktan sonra silinebilir veya başka bir mevzuat dolayısıyla daha uzun süre saklamak gerekiyorsa, ayrı bir klasörde tutulup saklanmaya devam edilebilir.

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

İlginizi Çekebilir

Fiyat Teklifi Al