Siz de balkonunuzda, terasta ya da doğal ışık alan bir alanınız varsa evde rahatlıkla organik besin yetiştirebilirsiniz. Nasıl mı? İşte evinizde besin yetiştirmenin yolları…
Evinizde Besin Yetiştirmenin Yolları Nelerdir?
İlk Adım Olarak Ekmek İstediğiniz Besinleri Belirleyin
Evde besin yetiştirmek sandığından daha kolaydır. Kolaylığının yanında herhangi bir katkı maddesi içermeyen bu besinler sağlığınızı korumanız için de gayet uygundur. Bunun için yapmanız gereken ilk şey hangi besini yetiştirmek istediğinize karar vermek olacaktır.
Tercihinize göre bu besinleri tohumdan yetiştirebilir ya da bir fidanlığa giderek fide demeti satın alabilirsiniz. Ancak fide almayı tercih ediyorsanız ilk önce yaprakların sarı ya da kahverengi değil, yeşil olmasına dikkat etmeniz gerekir. Eğer köklerin sarı ya da beyaz ise bu bitkinin sağlıklı olmadığına işaret eder.
Gelelim tohuma. Tohum alırken ilk yapmanız gereken şey ise tohumun kaliteli olup olmadığına dikkat etmek olacaktır. Genelde evde yetiştirilen otların tohumları çok küçük olmaktadır. Tek yapmanız gereken bu tohumları toprakla dolu geniş bir saksıya aralıklarla serin ve üzerini biraz kapatacak şekilde yerleştirmek ve çok derine gömmemeye dikkat etmek olacaktır. Dilerseniz bazı besinlerin köklerini suya koyarak ya da doğruca toprağa ekerek evde rahatça besin yetiştirebilirsiniz.
Besini Yetiştireceğiniz Bölgeyi Seçin
Işık besinler için son derece hayatidir. Ancak besinlerin her biri farklı ışık türünden hoşlanır. Bazı besinler için sıcak ve nem uygunken diğerleri için daha keskin ve kuru sıcak daha sağlıklı olur. Bir diğer göz önünde bulundurulması gereken madde de genel olarak besinlerin güneş ışığını direkt almalarının iyi olmadığının bilinmesidir.
Örneğin, nane, maydanoz, fesleğen, kekik gibi bitkiler gölgede rahatlıkla yetişirler fakat minik bir saksı domatesiniz olsun istiyorsanız, güneş gören bir yerde tutmanız daha doğru olacaktır. Yetiştirdiğiniz besinler için en doğru hayat alanını bulana kadar denemeye devam etmelisiniz.
Doğru Saksıyı Kullanmayı Tercih Edin
Saksının büyüklüğü ve derinliğin yetiştireceğiniz bitkinin sağlığı açısından çok önemlidir. Ayrıca saksı, odanızın penceresi ya da balkonunuz için tamamlayıcı bir aksesuardır. Saksıyı eviniz için bir tamamlayıcı olarak değerlendirebilirsiniz. Eğer eviniz için uygun bitki türünü merak ediyorsanız linke tıkayarak içeriğimize inceleyebilirsiniz. https://blog.etasin.com/eviniz-icin-en-uygun-bitki-turleri/
Kaliteli Toprak Bitkiler İçin Son Derece Önemlidir
Çiçeğinizi saksıya yerleştirirken doğru konumlamaya özen göstermeniz gerekir. Bu işlem sırasında dikkat vermeniz gereken en önemli detay toprak, gübre, su ve sulama sistemidir. Kaliteli toprak suyu daha iyi emecek ve bitkiyi daha çok besleyecektir. Bu işin püf noktası, saksıların altında bir delik olmasıdır. Böylece delikten süzülen suların bir saksı altlığında toplanacak ve bitki şişmeyecektir.
Gelişimlerini Sık Sık Kontrol Edin
Bitkilerinizi haşerelerden korumak için mutlaka yaprakları incelemeniz ve problemi büyümeden çözmeniz gerekmektedir. Eğer yapraklarda renk değişimleri, küçük ısırıklar var ise bu böcek tırtıl gibi zararlıların varlığının göstergesidir. Bitkiniz neye ihtiyacı olduğunu bu şekilde size iletmektedir. Eğer budama gerekiyorsa o takdirde bitkilerinizi budamaktan çekinmeyin.
eTaşın ekibi olarak sizler için ‘Evinizde Besin Yetiştirmenin Yolları’ adlı konuya ışık tutan çalışmamızı yaptık. Umarız faydalı olmuştur. eTaşın hizmetlerinden yararlanarak hızlı, güvenilir ve kolayca nakliyat işleminizi tamamlayabilirsiniz, daha fazlası için takipte kalın!