Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaBiliyor Muydunuz?Taşınma İzni Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Bilgiler

Taşınma İzni Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Bilgiler

Özel sektörde veya kamu kurumlarında çalışanlar, evden eve nakliyat işlemlerini gerçekleştirebilmek için taşınma izni alabilmektedir. Bu izin, çalışanlara haktır. Bu yazımızda taşınma işlemlerinizde doğru prosedürü takip etmenize ve uygulamanıza yardımcı olacağız. İşte başlıyoruz:

Taşınma İzninin Kanundaki Yeri

Taşınma izni, 4857 sayılı İş Kanunu 55/j bendinde geçmektedir. Taşınma izni döneminde ücretten kesinti olamaz ve çalışan kişi diğer maddi haklarını kullanmaya devam eder. Başka bir deyişle çalışan taşınma izni aldığında izinde geçirdiği süreyi, işveren çalışılmış gün olarak saymaktadır. Kanunda taşınma izninin kaç gün olduğu açık bir şekilde belirtilmemiştir, ancak birçok kurum taşınma iznini duruma göre 1 veya 2 gün olarak uygulamaktadır. Şehir içi taşınmalarda genelde 1, şehirler arası taşınmalar da ise 2 gün izin verilmektedir. Şehirler arası mesafe çok uzak olduğunda (örneğin: İstanbul’dan Van’a taşındığınızda) ihtiyaç duyacağınız izin süresi 3 gün olabilmektedir. 

İhtiyaç duyduğunuz taşınma izni süresini evinizi taşıyacak nakliye ekibiyle görüşüp öyle planlamanız önerilmektedir. Nakliye ekibi taşımanın 2 gün süreceğini belirttiyse, taşınacak kişinin 2 gün izin talebinde bulunması önemlidir. Zira taşıma esnasında nakliye ekibinin başında durmanız hem işlerin daha hızlı ilerlemesini sağlayacaktır hem de eşyalarınızın istediğiniz şekilde yerleştirilmesine imkan tanıyacaktır. Unutmayın; taşınma işlemi esnasında nakliye ekibine gerekli vakti ayırmadığınız durumda, taşınmanız sonrası mobilyaların yerlerini değiştirmek sorun olabilir. Eşyaları doğru yöntemle taşımamak kendinize ve mobilyalarınıza zarar verebilir.

Taşınma izni talebinizi yöneticinize ve çalıştığınız kurumun insan kaynakları birimine en az bir hafta öncesinden bildirmenizi tavsiye ederiz. Sözlü veya yazılı olarak taşınma izni talebinde bulunabilirsiniz. Talebinizin onaylanması durumunda izin günlerinin yazılı olarak bildirilmesi veya sistemsel girişlerinin yapılması çalışanın yükümlülüğü altındadır. Bu konuda şirketinizin insan kaynakları birimi sizi yönlendirecektir. Ancak unutmamanız gereken önemli bir noktanın altını çizmemizde fayda var. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesi 2. bendine göre iş yerinize haber vermeden işinize en az iki gün devam etmezseniz, çalıştığınız kurum iş akdinizi sonlandırabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için, izin girişinizi yaptığınızdan emin olun.

Taşınma döneminde birçok masraf çıktığı bilinmektedir, şirketiniz size bu dönemde maddi destek sağlıyor olabilir. 6245 sayılı Harcırah Kanunu’na göre kamu kurumu çalışanlarına taşınma harcırahı sunulduğu bilinmektedir. Benzer şekilde özel şirketler de çalışanlarına taşınma desteği sağlayabilmektedir. Bu destek, özel şirketler için bir zorunluluk değildir ancak bazı özel şirketler bu desteği çalışanlara bir yan hak olarak sunabilmektedir. Bu yüzden taşınma izninizi talep ederken şirketinizin insan kaynakları birimine “taşınma desteği” veya “taşınma yardımı” sağlayıp sağlamadıklarını sormayı ihmal etmeyiniz. Çalıştığınız kurum ya da şirket taşınma yardımı yapıyorsa izlemeniz gereken önemli bir kaç daha adım bulunmaktadır. İlerleyen günlerde bu süreci de siz değerli okurlarımızla paylaşacağız.

Taşınacağınızı şirketinize bildirdiniz ve izninizi aldınız, peki ya güvenilir nakliyat şirketini nasıl bulacaksınız? Merak etmeyin, eTaşın bu konuda da sizin yanınızda. İsterseniz En İyi Nakliye Firmaları yazımızı inceleyebilirsiniz.

Taşınma İzni Ve Mazeret İzinleri Arasındaki Farklar

Taşınma izni evinizi bir adresten başka bir adrese taşımak için verilmiştir. Mazeret izinleri ise ölüm, doğum, evlenme durumunda, evden eve taşınma dönemlerinde elektrik, tesisat, çilingir veya nakliye sonrası evinizi temizletmek için verilmiştir.

Eğer çalışan biriyseniz, hem taşınma hem mazeret izinlerini aynı anda almakta zorluk yaşayabilirsiniz. Eğer mazeret izni almak ile uğraşmak istemiyorsanız ve daha kısa bir süre içerisinde taşınmak istiyorsanız eTaşın ile çalışabilir ve güvenli nakliyat hizmetinin yanında nakliye sürecinize paralel olarak tamamlanan ek hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz. Sektörde eşi benzeri olmayan bu hizmetler bütününü ve garantili nakliye hizmetini sadece eTaşın’da bulabileceğinizi belirtmek isteriz.

Taşınma İzni Nasıl Alınır?
Taşınma İzni Nasıl Alınır?

Taşınmak için İzin İşlemleri

Taşınma izni alınmadan önce, insan kaynaklarına, taşınmak istediğiniz günün bir iki gün öncesinden haber vermektense işinizi sağlama alarak bir hafta öncesinden bildirmeniz sizin faydanıza olur. Talebinizi sözlü veya yazılı olarak yapabilirsiniz. Sözlü olarak talepte bulunmanız işleri biraz daha hızlandırabilir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da İş Kanunu’nun 4857 sayılı 25. maddesinin 2. bendidir. Eğer iş yerinize haber vermeyip işe en az iki gün gitmezseniz, çalıştığınız yer iş akdinizi sonlandırabilme yetkisine sahiptir. Bundan dolayı izin girişi yaptığınızdan mutlaka emin olmalısınız. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgilere insan kaynakları biriminden ulaşabilirsiniz.

Taşınma İzni Nasıl Alınır ?

Taşınma izninden kısaca bahsettik, şimdi de taşınma izni nedir nasıl alınır? bunu konuşalım. Taşınma izninizi son dakikaya bırakmamalı, mutlaka bir hafta öncesinden yöneticinize bildirmelisiniz. Taşınma izninizi pazartesi veya cuma gününe alarak hafta sonu ile birleştirebilir, geniş bir zaman aralığında rahat rahat taşınabilirsiniz. Eşyalarınızı toplarken ihtiyacınız olacak olan kolileri nereden bulacağınızı bilemiyorsanız Taşınma Kolisi Nereden Bulunur? adlı yazımıza göz atabilirsiniz. Eşyaları toplamak demişken “İzni aldım ama bu izin ne eşyaları toplamama ne de yerleştirmeme yeter!” diye düşünüyorsanız hiç endişeye kapılmayın! eTaşın size 1 günde anahtar teslim taşıma hizmeti vadediyor.

Nakliye sektöründe oldukça nadir olarak sunulan anahtar teslim taşıma hizmeti, hem titiz çalışılması gereken hem de oldukça risk barındıran bir hizmet olduğu için taşınan insanların aklında 2019 yılına kadar bir soru işareti olarak kalmıştı. Artık eTaşın sizinle!

Bu yoğun ve stresli taşınma sürecini eTaşın olarak nasıl oldukça keyifli bir sürece çevirdiğimizi anlatalım: Eski evinizdeki eşyaların hepsi paketlenir (tabaklar, kıyafetler dahil), eski eviniz ve  yeni eviniz temizlenir. Nakliyeciler genel temizliği yapılmış evinize eşyalarınızı kurar. Buna paralel temizlik görevlilerimiz kolileri tek tek açarak mutfak eşyalarınızı raflara yerleştirir. Öğleden sonra çilingir evinize gelir ve kapı kilidinizi değiştirir. Nakliyeciler işlemlerini tamamladıktan sonra temizlik görevlileri evin son temizliğini yapar. Son hizmet sağlayıcısını uğurlayıp koltuğunuza oturduğunuzda size sadece keyif kahvenizi yudumlamak kalır! ☺️

Mutlu aile

Taşınma Yardımı Nedir?

Kamu ve bazı özel şirket çalışanları işleri dolayısıyla taşınmaları gerekebilmektedir. Bu durumda çalışanlar çalıştıkları kurumdan maddi destek alabilmektedir. Kamuda “taşınma harcırahı” olarak da geçen bu hak, evden eve nakliye masraflarınızın bir kısmını karşılamanıza yardımcı olacaktır. 2020 yılına ait yol harcırahını öğrenmek istiyorsanız “Yurtiçi Görev Yolluğu (Yol Harcırahı) Hesaplama” yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Taşınırken Karşınıza Çıkabilecek Bazı Zorluklar

Taşınmanız için ihtiyacınız olan zaman bildiğiniz üzere çok fazla değildir. Bu yüzden de kısa bir zaman içinde çok fazla işi halletmeniz gerekir. Bunun için size taşınmadan önce bir liste yapmanızı öneriyoruz. Bir kâğıda veya bilgisayarınızdaki, telefonunuzdaki bir not defterine yapmanız gerekenleri kısaca yazabilirsiniz.

İlk olarak iyi ve çok da pahalıya kaçmayan bir evden eve nakliyat firması ile anlaşmanız gerekiyor. Anlaşmayı sağladınız, taşınma iznini aldınız, şimdi sıra işe koyulma zamanına geldi. Eşyalarınızı kolilere sağlamca koymanız ve mutlaka bantlamanız gerekiyor. Eşyalarınıza herhangi bir zarar gelmesini istemezsiniz. Bunun için size en uygun kolileri bulmanız çok önemli. Taşıma firması ne kadar dikkatli olursa olsun sağlam olmayan bir koli, taşınma işini tam olarak kurtaramaz. Bir yandan da yeni evinize taşımayacağınız, kullanılmayacak eşyaları ayırabilirsiniz. Bunlardan geri dönüşebilecek olanlar varsa mutlaka geri dönüşüm kutusuna; bağışlayabilecekleriniz varsa da bağış yapan kurumlara yollayabilirsiniz.

Taşınma İzni Zorlukları

Taşınma izninde zamanınız az olmasına rağmen bir çok iş yapmanız gerekmektedir. Bu süreci profesyonel yardım almadan sorunsuz bir şekilde atlatmak bir hayli zordur. Neden mi dersiniz, çünkü yapılması gereken birçok iş sizi bekliyordur. Taşınma izninde yapmanız gerekenler:

  • Evden eve nakliyat firması bulunması
  • Eşyaların toparlanması
  • Eşyalara uygun kolilerin bulunması
  • Eşyaların paketlenmesi
  • Kullanılmayacak eşyaların ayrıştırılması
  • Bu eşyalar için depo bulunması
  • Yeni evin temizletilmesi
  • Yeni eve eşyaların yerleştirilmesi
  • Ve elektrik, su, doğalgaz gibi aboneliklerin yapılması

Yukarıda saydığımız işleri kısıtlı zamanda yapmak zordur.  Eğer siz de taşınmak istiyorsanız ve sınırlı izin günlerinizi düşünüp işin içinden çıkamıyorsanız doğru adrestesiniz! eTaşın evden eve taşınma sürecinizi yönetmekten mutluluk duyacaktır. Detaylı bilgiye ulaşabileceğiniz sitemizi ziyaret edin. Taşınma talebi oluşturun ve anında fiyat görün! Umarız bu yazımızda size faydalı olabilmişizdir. Eklememizi istediğiniz kısımları veya eksik olduğumuz kısımları lütfen yorum yaparak bizlerle paylaşmaktan çekinmeyin. Mutlulukla kalın!  🌸🏡

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Yorum
İsminizi girin

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Selçuk Açık Sultangazi Ev Taşıma
Saadet B. Açık Ulus Ev Taşıma
Asuman Açık Kurtköy Ev Taşıma
Ali Faruk K. Açık Zekeriyaköy Ev Taşıma
Şeyma Y. Açık Yeşilköy Ev Taşıma
Azad Açık Göktürk Ev Taşıma
Kubilay A. Açık Levazım Ev Taşıma
Arya Açık Florya Ev Taşıma
Ahmet Açık Acıbadem Ev Taşıma
Sanem Hanım Açık Ispartakule EvTaşıma
Yağmur Açık Yeşilköy Ev Taşıma
Aslan Açık Acıbadem Ev Taşıma
Ahmet Açık Levazım Ev Taşıma
Ayse Açık Esentepe Ev Taşıma
Fiyat Teklifi Al