Türk Medeni Kanununa göre miras payı, ölen kişinin mal varlığının yakınlarına ya da yasal olarak belirlenen varisleri arasında eşit biçimde paylaştırılmasıdır.
Özetlemek gerekirse, miras hukukuna göre miras paylaşımı, aile fertlerinden ölmüş veya gaipliğine karar verilmiş kişinin geride bırakmış olduğu mal varlığının yasal mirasçıları arasında paylaşıtırlması olarak bilinmektedir.
Fakat miras hukukuna göre eğer miras bırakan kişi hayatta iken bir mirasçı belirlenmemişse, geriye kalan bütün miras yasal miras payına sahip olanlar arasında pay edilmektedir. Miras hukuku, Türk Medeni Kanunu çerçevesinde, yasal mirasçı olabilecek kişiler ve mirastaki pay oranları belirlenmiştir.
Eğer, miras sahibinin malvarlığının tamamını oluşturan terekenin borcu alacaklarından daha fazla olduğu durumlarda ise varisler ileride icra takibi, ya da alacaklı şikayetleri ile karşılaşmamak adına reddi miras yoluna gitmelidirler.
Bu durumda mirasçılar, miras bırakan kişinin vefat etmesi ya da gaipliği ilan edilmiş kişinin miras payından, her türlü borç, alacak ya da hayattayken yaptığı kira sözleşmelerinden de feragat etmiş olmaktadırlar.
TMK 606 kapsamında mirasçılara 3 aylık reddi miras süresi tanınmaktadır ve bu süre içinde varisler bir avukat eşliğinde hazırladıkları reddi miras dilekçesini ibraz etmelidirler.
İnternette her ne kadar miras payı hesaplama örnekleri olsa da bu gibi durumlar ile karşılaşan kişiler miras payı hesaplaması için mutlaka bir avukatlık bürosundan yardım almalılar ve e-devlet miras sorgulama uygulamasını kullanarak, veraset sorgulaması yapmalılardır.
Miras Paylaşımı Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
Miras paylaşımı zamanaşımı süresi pek çok kişinin merak ettiği bir husus olmakla beraber, kanunda miras paylaşım sözleşmesinden doğan borçlar için özel bir zamanaşımı süresi ön görülmemiştir. Ancak, on yıllık zamanaşımı süresine tabidirler.
Sık Sorulan Sorular
Veraset Nedir?
Kısaca veraset, ölen bir kişinin sahip olduğu tüm mal varlığının, yasal mirasçılarına eşit bir şekilde intikal ettirilmesi olarak bilinir. Ölen ya da gaipliği ilan edilen kişiye muris, yasal mirasçılarına varis, iki taraf arasında yapılan işleme de veraset işlemi denilir
Miras Paylaşımı Yasal Süresi Ne Kadardır?
Bu tarz durumlarda üç farklı ana etmen devreye girmektedir.
Eğer, hak sahibi kendinin mirasçı olduğunu iddia ediyorsa, bu hak sahibi için elinde terekeyi bulundurduğu tarihten başlayarak bir yıldır.
Bir diğer taraftan, davacı miras sahibinin ölümünün ya da vasiyetnamesinin açıklamasının ardından on yıl bekleyebilir.
Eğer davacı, iyi niyetli değilse ya da durumu şüpheli ise yirmi yıl beklemesi gerekebilir.
Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Miras hukuku çerçevesinde mal paylaşımı miras bırakan kişinin altsoyu ve eşi esas alınmaktadır. Ölen miras sahibinin eşi hayatta ise miras eşi ve altsoyunda yer alan çocukları arasında pay edilmektedir.
Ölen miras sahibinin çocukları, torunları ve torunlarının çocukları da altsoy kapsamında değerlendirilir.
Miras paylaşımı ve kardeşler arası uyuşmazlık gibi durum söz konusu olduğunda, süreç farklılık gösterir. Bu gibi durumlarda, avukat desteği almanız gerekmektedir. Ayrıca, avukatınızdan size miras payları tablosu çıkarılmasını talep edebilir ve süreci daha hızlı bir hale getirebilirsiniz.
Çocuğu Olmayan Eşlerden Biri Ölürse Miras Kime Kalır?
Ölen miras sahibinin çocuğu yok ise, geriye kalan mal ve mülkün eşe, anne ve babanın hayatta olması halinde ise hem eşe hem de anne ve babaya paylaştırılır.
Ölen miras sahibinin mal varlığı, hayatta herhangi bir aile ferdi bulunmaması halinde sağ kalan eşin miras payı olarak belirlenir.
Saklı Pay Nedir?
Saklı pay, miras hukukuna göre miras sahibinin miras hakkına tecavüz eden bazı tasarruflarına karşı yasa ile belirlenen, yasal miras payının belirli bir kısmıdır. Muris yani miras bırakan kişi bu oranlar üzerinde tasarruf hakkına sahip değildir.
Miras Hukukuna göre saklı pay oranları ve eşin saklı payı, yasal miras payı üzerinden hesaplanır.
Miras İntikali Nedir?
Tapu sicilinde kayıtlı olan bir taşınmaz ya da taşınmazların sahibi öldüğü takdirde, mirasın veraset ilamı ya da mahkeme kararı ile belirlenen veraset belgesinde bulunan yasal hak sahiplerine intikaline miras intikali denmektedir.
Tapuda Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Eğer mirasın hükmen reddi gibi bir durum ortada yoksa, tapuda miras paylaşımı yapmak isteyen yasal varislerden herhangi birisi, ilk olarak tapu sicil müdürlüğüne müracaat etmelidir. Bu başvuruyu yapan kişilerin mutlaka kimlik aslı, fotoğraf, zorunlu deprem sigortası, mirasçılık belgesi, miras bırakana ait, ilgili vergi dairesinden alınan veraset ve intikal vergisinin ödendiğine dair belge sunmaları gerekmektedir.
Vasi Miras Alabilir Mi?
Vesayet makamınca, vasi, vesayet altındaki kişinin talep ettiği takdirde miras alabilme yetkisine sahiptir. Bu nedenden ötürü, mal sahibi kişinin hayattayken aile fertleri ile mutlaka miras taksim sözleşmesi yapması bu tarz durumların önüne geçilmesi açısından yararlı olacaktır.
Kimler Reddi Miras Yapamaz?
Miras payına zarar veren ya da mirası saklayan kişiler, genelde reddi miras yapamayacak kişiler olarak belirtilmiştir. Vefat eden ve miras miras bırakan kişinin, mirasından daha fazla borcu olması durumunda, yasal varislerin borçlardan kurtulmak için reddi miras davası açabilme hakları vardır.
Paylaşılamayan Miras Nasıl Satılır?
Eğer miras sahiplerinden bir ya da birkaç kişi miras için satış onayında bulunmuyorsa, satım işlemini yapmak isteyen taraf mahkemeye başvurmalıdır. Bu tarz durumlarda, çözüm yollarından bir tanesi, ülkemizde miras hakkının kardeşe satışı olarak bolca emsali görülen miras payının devri olmaktadır.
Böylece, mirasta pay sahibi olan mirasçılardan herhangi birinin miras payını, iştirak bozulmadan, bir diğer pay sahibine ya da sahiplerine belirli bir karşılığında devrederek miras üzerindeki hakkında vazgeçer ve satış işlemi gerçekleşir.
Miras üzerindeki haklarından belirlenen ücret karşılığında vazgeçen taraf ya da taraflar, miras payının devri sözleşmesi noter ücreti için de ayrı bir ödeme yapmaları gerekmektedir.
Miras Davaları Ne Kadar Sürer?
Genel olarak özetlemek gerekirse, davanın ve davayı açanların durumuna göre mahkemenin sonuçlanma hızı farklılık göstermektedir. Hukuk çerçevesinden bakıldığında amaç her ne kadar sürecin hızlı olması gerekse de bu tür davalar istatiki verilere bakıldığında 4 ya da 6 yıl arasında sonuçlanmaktadır.
Miras Hakkı Zaman Aşımına Uğrar Mı?
Hak sahibi kendinin mirasçı olduğunu iddia ediyorsa, bu hak sahibi için elinde terekeyi bulundurduğu tarihten başlayarak bir yıldır.
Bir diğer taraftan, davacı miras sahibinin ölümünün ya da vasiyetnamesinin açıklamasının ardından on yıl bekleyebilir.
Mirastan Kim Ne Kadar Pay Alır?
Mirastan kimin, ne kadar pay alacağı şüphesiz ki en çok merak edilen sorulardan biridir.
Özetlemek gerekirse, medeni kanun kapsamında, eş, altsoy ( yani miras bırakanın çocukları, torunları hatta onların çocukları) ile birlikte mirasçı olduğunda mirasın dörtte birini alma hakkına sahiptir.
Devlet Kalan Mirastan Pay Alır Mı?
Medeni Kanun çerçevesinde eğer vefat eden mal sahibinin hiçbir yasal mirasçısı yoksa, devlet mirastan pay alma hakkına sahiptir.
Miras Devlete Kalırsa Ne Olur?
Eğer miras sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise ve öldükten sonra mirasını bırakabileceği hiçbir mirasçıya sahip değilse, devlet bu bırakılan terekeler üzerinde son mirasçı ve hak sahibi durumuna gelmektedir.
Dikkatinizi Çekebilir: