Fek yazısı banka tarafından hazırlanan kişinin gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılmasını gösteren bir belgedir. Bu belge gayrimenkule dair bütün borcunun bittiğini gösterir. Ve fek yazısı olarak adlandırılan bu belge, ipoteğin kaldırılmasına dair bilgileri içerir. Ev satın almak istediğimizde kredilere başvurmak zorunda kalırız. Ve konut kredisi ile bu işlemi gerçekleştirmek için ev alındığı zaman kredi vadesi bitene kadar gayrimenkul, başvurduğunuz banka tarafından ipotek edilir. Krediler hayatımızda ne yazık ki olmazsa olmaz konumuna girmiş bulunmaktadır. Hayat şartları farklılaştığı zaman veya ters giden bir şeyler olduğu zaman aksilikler ardı ardına gelmeye başlar. İpotek edilme durumu, konut kredisi alan kişinin herhangi oluşabilecek ters bir durumdan ödeyememesine karşı bankanın kendini korumasıdır. Kredi borcu ödemelerinde gecikmeler yaşana biliyor. Kredi borcunun bitmesi söz konusu olduğunda ise ipoteğin kaldırılması gerekir. İşte bu sürecin işleyişini başlatan belgeye fek yazısı denir. İpotek sahibi bankalar tarafından düzenlenen bu belge işlem alındıktan sonra tapu sicil müdürlüğünde, ipotek kaldırılmış olur. Ve ipoteğin kaldırılmasındaki önceliği başvurmuş olduğunuz bankanın İpotek Fek Yazısı hazırlaması gerekir.
Fek Yazısı Almak İçin Gerekli Belgeler
Gerekli işlemlerin yapılmasına dair ipoteği sonlandıran Fek Yazısı almak için öncelikli şart, bütün borcun bitmiş olmasıdır. Daha sonra bu yazıyı almak için bazı belgeleri tamamlamak gerekecektir.
- Alacaklı veya yetkili olan temsilcinin ve borcu olan kişinin nüfus cüzdanı
- Alacaklı veya yetkili temsilcisi için iki, borçlunun da bir adet fotoğrafı(son altı ay içinde çekilmiş şartıyla)
- Avukat kimliği aslı veya pasaport ve fotokopileri
- Gerçek kişilerin TC kimlik numaraları
- Tapu senedi veya ada ve parsel numaralarını içeren resmi evrak
- Tüzel kişilerin vergi numaraları
Fek yazısı almak için yukarıdaki belgeleri almak zorunludur.
Fek Yazısı İçin Noter Onayı Gereklidir
Fek Yazısı almak için noter onayı gerekmektedir. Bunun için yapılacak ilk iş bankaya dilekçe verilmesidir. Dilekçe doğrultusunda sonra işlemler devam etmektedir. Öncelikle banka tarafından hazırlanması sonrası noterden onaylatılması gereklidir. Tapu sicil müdürlüğünde noter onay tarihini bir içinde takip edilen sicil kaydına işletilmesi gerekmektedir. Bu işlem ipoteğin fek edilmesi olarak adlandırılır. Yani demek oluyor ki yaşanan bu süreçlerde gayrimenkul üzerindeki ipoteğin tapudaki kayıtlardan kaldırılması anlamına gelir. Fek Yazsı İçin Noter Onayı bu şekilde sürdürürsünüz.Bütün yapılan bu süreçler sonucu bazı masraflar ortaya çıkar. Bu masraflar genellikle tüketicilerden talep edilir. Ama kanunen bir geçerliliği yoktur. Bu tutarlar bankalara göre değişmektedir.
Fek Yazısı Nasıl Alınır
Fek yazısı almak için öncelikle borcun bitmiş olması gerekli çünkü bu olmazsa fek yazısı almak söz konusu dahi olmaz. Daha sonra fek yazısı olmak için eksiksiz bir şekilde alınması gerek belgeler tamamlanmalıdır. Noter onayı gerekmektedir. Bankaya verilen ipotek fek yazısı süresi dilekçe verdiğiniz günden birkaç gün sonra almış olursunuz. Fek Yazısı Nasıl Alınır konusu kadar önemli olan bir diğer konuda sonrasıdır. Ve önemli uyarılardan biri olan fek yazısı aldıktan sonra kesinlikle bir yılı geçmeyecek süreçte tapu sicil müdürlüğünden ipoteğin kaldırılması işlemi yapılmalıdır. Bunu yapmadığınız takdirde sicili işleyecek kurum ipotek yazısını güncellemeyi isteyebilir.